Банки очікують проблем з МВФ через законопроєкт про валютну іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки очікують проблем з МВФ через законопроєкт про валютну іпотеку

Казна та Політика
850
Найбільші банківські та бізнесові асоціації об’єдналися, щоб не допустити ухвалення законопроєкту № 4475, який запроваджує масову реструктуризацію валютних кредитів на неринкових умовах.
Незалежна асоціація банків України (НАБУ), Форум провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI), бізнес-асоціації EBA та ACC звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням взяти під контроль ситуацію, що склалася навколо прискореного прийняття законопроекту № 4475 «Про внесення змін до розділу IV закону «Про споживче кредитування».
Згідно з листом, з яким ознайомився FinClub, бізнес-асоціації глибоко стурбовані прискореним ухваленням у першому читанні законопроєкту № 4475, оскільки цей документ спровокує масові неплатежі за банківськими кредитами, призведе до збитків кредиторів та відповідно до втрати доходів держбюджету, заблокує фінансування бізнесу і стане причиною правового хаосу у судах.
«Однобокий підхід частини народних депутатів до проблематики відносин позичальників і кредиторів із тотальною дискредитацією законних прав кредиторів можуть звести нанівець і програму президента про доступні іпотечні кредити, яка тільки почала впроваджуватися», – йдеться у зверненні.
Реструктуризацію валютної іпотеки Верховна Рада затвердила 19 березня. Національний банк 24 березня заявив, що реструктуризація кредитів в іноземній валюті має відбуватися лише на ринкових умовах.
У листі бізнес-асоціацій до Зеленського йдеться, що непродумана примусова реструктуризація валютних боргів, яка за своїм змістом насправді звільняє валютних позичальників від обов’язку сплати кредитів, суперечить принципам ринкової економіки.
«Такий підхід прямо порушує зобов’язання України в рамках програми stand-by з Міжнародним валютним фондом та загрожує потенціалу України до залучення іноземних інвестицій», – впевнена бізнес-спільнота.
Законопроєкт може змінити ставлення багатьох позичальників до виконання своїх обов’язків, а масові неплатежі – це не лише збитки кредитора, а й недоотримані податки державного бюджету та формування передумов для кризових явищ у фінансовому секторі. Таким чином, законопроєкт № 4475 створює безпосередні загрози для макрофінансової стабільності в Україні, вважають в асоціаціях.
Бізнес пропонує провести реструктуризацію валютних кредитів цивілізованим шляхом, з дотриманням конституційних прав, у відповідності до чинного законодавства, зокрема, Кодексу України з процедур банкрутства. Для цього президент України має посприяти доопрацюванню режиму реструктуризації проблемної заборгованості у профільному комітеті парламенту у такий спосіб, щоб вони не порушували Конституцію України та не створювали загрози для розвитку ринку фінансових послуг та фінансової стабільності в Україні.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас