Безнадійним позичальникам дадуть шанс: частину боргу спишуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безнадійним позичальникам дадуть шанс: частину боргу спишуть

Кредит&Депозит
20222
Проблема валютних позичальників, які вмить стали неплатоспроможними після обвального падіння гривні, незабаром може бути остаточно вирішена. Борги реструктуризують, в деяких випадках спишуть, а колишні виплати по неустойках зарахують у погашення. Такі нововведення пропонують законопроекти № 4475, 4398 та 4399, схвалені днями податковим комітетом Верховної Ради.
Валютні кредити тривалий час були одним з найпопулярніших видів кредитів в Україні через низьку процентну ставку. Тисячі українців, ризикуючи втратити своє нерухоме майно, набрали кредитів і в підсумку опинилися в борговій кабалі.
Різкі зміни курсу валют в 2008 і 2014 роках у кілька разів збільшили тіло боргу, а нарахування колосальних сум відсотків і штрафів зробили такі кредити практично безповоротними. Вирішення владою питання валютних позичальників розтягнулося на роки.
«У 2014−2015 роках в результаті тристоронньої угоди між НБУ, позичальниками і банками-кредиторами про єдиний підхід конвертації валютних кредитів, близько 65−70% цієї проблеми було вирішено. Станом на сьогодні точної інформації, скільки залишилося таких кредитів, ні у кого немає, тому що багато було перепродано третім особам, компаніям. Є приблизні цифри — близько 6 тис. валютних кредитів, тобто 6 тис. позичальників», — розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.
Суть нововведень. За висновком адвоката юридичної компанії Riyako & Partners Миколи Максимова, вирішення проблеми зводиться до таких пунктів:
  • Переведення валютних кредитів у гривневі здійснюється за курсом валют, який діє на сьогоднішній день.
  • Боржникам дається право протягом 10 років однаковими платежами щомісяця погашати частину боргу.
  • Певні суми підлягають списанню, однак тіло кредиту, нараховані відсотки і штрафні санкції повинні бути погашені.
  • Списані суми виводяться з-під оподаткування, щоб фіскали не змогли зарахувати їх до доходів боржника.
«Як ми знаємо, на сьогоднішній день, за всіма валютними кредитами банківські установи нараховують колосальні відсотки і штрафні санкції. З моменту набрання чинності зазначених законопроектів, здійснюється реструктуризація валютних кредитів, після якої відсотки і штрафні санкції нараховуватимуться, однак за зниженими ставками», — пояснює Микола Максимов.
За словами адвоката АО «Місечко та Партнери» Тетяни Бибки, з дня набрання чинності законами всі споживчі кредити в іноземній валюті будуть вважатися реструктуризованими, а кредитори протягом 30 днів зобов’язані здійснити всі необхідні розрахунки та інші дії, спрямовані на визначення всіх зобов’язань позичальника.
З дня проведення реструктуризації відсотки за користування кредитом будуть нараховуватися щомісячно в розмірі українського індексу ставок за 12-месячними депозитами фізосіб у гривні (застосовується останнє значення індексу, встановлене на момент початку календарного дня, в який проводиться реструктуризація), збільшеного на один відсоток.
«Станом на 05.03.2021 року процентна ставка могла б дорівнювати 9,42% (індекс 8,42% +1%). Надалі розмір відсотків буде змінюватися через кожен календарний рік з дня проведення реструктуризації і розраховуватися з прив’язкою до індексу, встановленого на момент початку календарного дня, в який здійснюється зміна розміру відсотків за користування кредитом», — роз’яснює Тетяна Бибка.
До речі, на Finance.ua працює сервіс персонального підбору кредитів. Безкоштовно проводимо розрахунок і підбір кредитних пропозицій.

Вибрати собі кредит

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас