Михайло Федоров: Bitcoin — чи скоро межа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Федоров: Bitcoin — чи скоро межа

Фінтех і Картки
5469
У березні 2013 року Bitcoin округлено коштував 50 доларів. І ось тепер, через 8 років він зріс у ціні в 1000 разів і коштує округлено 50 тисяч доларів.
Минуле зростання ціни на Bitcoin є для людей найкращим і дієвим доказом того, що вкладення в Bitcoin — це хороша і прибуткова інвестиція. І багато людей, озираючись у минуле, хочуть повторення цієї історії.
Люди несуть гроші в Bitcoin заради потенційного прибутку, в надії що ціна на криптовалюту буде і далі зростати. І це є головною мотивацією, що купують Bitcoin. Але абсолютно очевидно, що ніщо не може рости до безкінечності і у всього є своя межа.
Знайти цю межу у Bitcoin складно, тому що в історії з Bitcoin не так просто провести якийсь фундаментальний аналіз щодо його його ціни. Проте ціну Bitcoin все ж можна пізнати в порівнянні.
Капіталізація Bitcoin
Для порівняння потрібно оцінювати не безпосередньо ціну за один Bitcoin, а порівняти ціну за всі існуючі Bitcoin, тобто визначити капіталізацію Bitcoin.
Восени минулого року оціночно в світі було 18,5 млн Bitcoin. І якщо цю кількість помножити на ціну 50 тисяч доларів, то загальна капіталізація Bitcoin складе 925 млрд доларів. І точно так само можна вирахувати загальну капіталізацію Bitcoin для будь-якої ціни і зробити порівняння з іншими активами.
  • При ціні 65 тисяч доларів, капіталізація Bitcoin складе 1,2 трлн доларів і зрівняється з Балансом Банку Англії, який становить 876 млрд фунтів стерлінгів.
  • При ціні 100 тисяч доларів, загальна вартість всіх Bitcoin складе 1,85 трлн доларів, що буде порівнянно за вартістю з золотим запасом всіх країн світу, оцінний обсяг якого становить 35 тисяч тонн.
  • Якщо Bitcoin досягне ціни 150−200 тисяч доларів, то загальна ціна усіх Bitcoin становитиме 2,7−3,7 трлн доларів. А це буде порівнянно з резервами Китаю, величина яких становить 3,2 трлн дол. Або з держборгом Італії, що дорівнює 2,6 трлн євро. Або з річним ВВП Індії або Великобританії.
  • При ціні 400 тисяч доларів, загальна вартість Bitcoin майже зрівняється з балансом ФРС, що дорівнює 7,6 трлн дол. Тобто Bitcoin буде коштувати, як всі «первинні» долари.
  • При ціні 560 тисяч доларів, ціна всіх Bitcoin складе 10,3 трлн доларів, що приблизно зрівняється з ціною всього золота світу, коли-небудь видобутого на планеті, при ціні золота 1800 доларів за унцію. А це 190 тисяч тонн золота, що включає і золото в резервах, і золото в ювелірних прикрасах, і в промислових товарах, і в усьому іншому.
  • При ціні 1 млн доларів за 1 Bitcoin, загальна ціна усіх Bitcoin досягне 18,5 трлн дол і зрівняється з грошовою масою США, по так званому агрегату М2, яка в січні 2021 року становила 19,4 трлн дол. Тобто Bitcoin буде коштувати, як всі долари взагалі.
  • При ціні 5,4 млн доларів, тобто при зростанні ціни Bitcoin приблизно в 100 разів від поточної ціни, його капіталізація складе 100 трильйонів доларів і зрівняється з капіталізацією всього світового ринку акцій, тобто з ціною всіх компаній світу разом узятих, що торгують на всіх біржах світу.
  • За 15 млн доларів, за один Bitcoin, його капіталізація, зрівняється з рівнем всього світового боргу, який за оцінкою вашингтонського Інституту міжнародних фінансів в кінці 2020 року становив 281 трлн дол.
  • Якщо ціна Bitcoin зросте ще раз в 1000 разів до 50 млн доларів, то вартість всіх Bitcoin складе 925 трильйонів доларів, тобто майже квадрільон доларів. Ця цифра перевищить річний ВВП світу більше ніж в 11 разів. Також ця цифра перевищить вартість всіх грошей і всіх активів у світі. Тобто Bitcoin коштуватимуть більше, ніж весь світовий борг, вся нерухомість у світі і всі компанії світу разом узяті.
Ясна річ, де межа для ціни Bitcoin, не знає ніхто. Але очевидно, що Bitcoin не зможе ще раз зрости в 1000 разів. Навряд чи в поточний момент у Bitcoin є підстави зрівняються з доларом США, адже він не зберігається в резервах країн, і з його допомогою не здійснюється левова частка світової торгівлі.
Мій прогноз: в подальшому, навіть якщо ціна на Bitcoin зростатиме, темп цього зростання буде повільнішим, ніж раніше.
У всьому іншому, віра інвесторів може бути безмежна. Але інвесторам в Bitcoin при цьому варто пам’ятати, що для зниження вартості – обмежень немає.
Михайло Федоров, аналітик
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас