У Мінекології пропонують створити фонд для стимулювання «зеленої» модернізації промисловості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекології пропонують створити фонд для стимулювання «зеленої» модернізації промисловості

Енергетика
196
Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України наголошує на необхідності створення фонду, який зможе залучати кошти для стимулювання екологічної модернізації підприємств.
Про це заступник міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Ірина Ставчук сказала в коментарі виданню «Економічна правда».
«На жаль, зараз насправді бракує фінансових інструментів, які б стимулювали модернізацію українських підприємств. Ми виступаємо за те, щоб екологічні кошти мали цільове використання. Потрібно створювати фонд як окрему юридичну особу, а не просто статтю в бюджеті. Фонд повинен мати можливість приймати різні програми під потреби стимулювання і залучати міжнародні кошти», — сказала вона.
За словами Ставчук, найбільш ефективним механізмом модернізації приватних підприємств із залученням коштів з фонду декарбонізації є співпраця з банками.
«Кошти будуть розподілятися за певними критеріями програми модернізації через систему кредитування, покриття тіла кредиту або відсотків. Це найбільш ефективний і швидкий механізм», — зазначила заступник міністра.
Як вказано в публікації «Економічної правди», єдиним фінансовим стимулом на сьогодні є законодавча норма про «зелену електрометалургію», яка звільняє металургійні заводи з низьким рівнем викидів від додаткових платежів на користь виробників електроенергії з відновлюваних джерел.
«Однак досі жоден металургійний завод в Україні не може скористатися цим фінансовим стимулом, оскільки Кабінет міністрів затягує затвердження дозвільної документації. І така ситуація не спонукає інвесторів вкладати в екологію в Україні», — резюмує видання.
«Економічна правда» також зазначає, що Європа активно реалізує масштабну програму European Green Deal, яка передбачає перетворення ЄС до 2050 року на вуглецево-нейтральний континент. Наприклад, 5 лютого комітет з питань навколишнього середовища Європарламенту ухвалив жорстку резолюцію, згідно з якою майже 94% імпорту, який здійснює викиди на території Європи, буде підпадати під дію вуглецевого податку.
«Є великий ризик, що „брудне“ промислове виробництво з країн ЄС можуть перенести в Україну, Грузію, Албанію. Тому ЄС розглядає введення механізму, суть якого полягає в економічних і митних бар’єрах для нашої промисловості, якщо ми не будемо відповідати критеріям енергоефективності та нормам викидів вуглецю», — пояснив колишній т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов.
Тому українська промисловість буде змушена змінюватися, щоб відповідати європейським нормам і директивам, або їй доведеться шукати інші ринки. Показово, що заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс назвав введення «вуглецевого» податку «питанням життя і смерті» для європейської промисловості, підкреслює видання.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас