Як оформити нерухомість на дитину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як оформити нерухомість на дитину

Особисті фінанси
3823
Фахівці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції у м. Київ роз’яснили, як оформити нерухомість на дитину.
«Щоб передати нерухомість у власність дитини, можна скласти заповіт або договір дарування. Водночас, за заповітом особа стане власником майна тільки після смерті заповідача», — повідомляють у Мін’юсті.
Щоб передати майно своїй дитині, батьки неповнолітніх повинні спочатку отримати схвальне рішення (дозвіл) від органу опіки та піклування. Без дозволу неможливо укласти ряд правочинів на ім’я дитини. Дозвіл на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається органом опіки та піклування після перевірки, що проводиться протягом одного місяця, і лише в разі гарантування збереження права дитини на житло.
Як зазначається, лише подача заяви для отримання дозволу не гарантує позитивного вирішення питання. Органи опіки та піклування можуть відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса щодо накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, якщо ними встановлено, що:
  • мати та/або батько дитини, які звернулися за дозволом, позбавлені судом батьківських прав;
  • судом, органом опіки та піклування або прокурором постановлено рішення про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав;
  • до суду подано позов про позбавлення батьків дитини батьківських прав;
  • особа, яка звернулася за дозволом, повідомила про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання дозволу чи відмову в його наданні;
  • між батьками дитини немає згоди стосовно вчинення правочину щодо нерухомого майна дитини;
  • між батьками дитини або між одним з них та третіми особами існує судовий спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернулися батьки дитини;
  • вчинення правочину призведе до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.
«Звичайно ж, дарування не має на увазі під собою передачу чогось натомість. Не можна передбачити в договорі дарування те, що, наприклад, квартира дарується в обмін на що-небудь або ж подарунок зобов’язує вчинити на користь дарувальника будь-які дії. В договір можуть бути внесені деякі умови, такі як заборона на продаж, обмін, поділ та інші обтяження подарунка на певний термін», — додають у міністерстві.
Наприклад, батько може подарувати будинок своєму малолітньому синові, але за умовами договору дарування заборонити продавати цей будинок до настання певного віку або після закінчення визначеного в договорі терміну.
«За замовчуванням, майном дитини керують його батьки, які зобов’язані забезпечувати його схоронність і використання виключно в інтересах дитини. Якщо між батьками не укладено спеціального договору, що розподіляє їх обов’язки з управління, то вважається, що вони роблять це спільно», — пояснює Мін’юст.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас