Як виписати з житла осіб, які там фактично не мешкають — поради Мін'юсту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як виписати з житла осіб, які там фактично не мешкають — поради Мін'юсту

Особисті фінанси
19111
Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) роз’яснили, як виписати зі свого житла осіб, які вже там не мешкають.
Як зазначається, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Окрім того, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Тому особа має право на звернення до суду за захистом своїх прав та інтересів.
Як виписати з житла осіб, які там фактично не мешкають:
  • для початку в таких випадках потрібно скласти акт про осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні впродовж року. Належним доказом відсутності певних осіб за місцем їх постійного проживання є покази свідків;
  • після зібрання всіх необхідних доказів наступним кроком є звернення до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.
До позовної заяви додаються такі документи:
  • документ, що підтверджує сплату судового збору (908 гривень);
  • документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;
  • документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщенні без поважних причин понад один рік.

Довідка Finance.ua:

  • Особа, яка не зареєстрована у житловому приміщенні, може отримати субсидію, якщо фактично мешкає у цьому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла і їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
  • Щоб передати своє майно іншому власнику, можна скласти заповіт або скористатися послугою дарування. Заповіт надає свободу вибору та спадкодавця, а от договір дарування жодним чином скасувати неможливо.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас