Ощадбанк обслуговуватиме рахунки боржників на енергоринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк обслуговуватиме рахунки боржників на енергоринку

Особисті фінанси
271
Кабінет міністрів уповноважив державний Ощадбанк обслуговувати рахунки учасників процедури погашення заборгованості на ринку електричної енергії.
Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.
Йдеться про поточні рахунки зі спеціальним режимом використання та додаткові поточні рахунки зі спеціальним режимом учасників процедури погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії.
Відповідний проєкт постанови ухвалений Кабміном без обговорення з доопрацюванням протягом трьох робочих днів із урахуванням зауважень і пропозицій Антимонопольного комітету.
У свою чергу уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло висловила заперечення. Вона зазначила, що дана постанова суперечить принципам конкурентності при регулюванні ринків і монополізує сферу обслуговування вищевказаних рахунків із наданням ексклюзивних повноважень Ощадбанку. Однак уряд не врахував її зауваження.
Уповноважений банк має бути державним, зокрема в його статутному капіталі щонайменше 75% акцій мають належати державі.
Ощадбанк запропоновано зважаючи на те, що фінустанова на ринку електроенергії успішно забезпечує стабільне банківське обслуговування розрахунків за електроенергію, придбану на ринку «на добу вперед» (РДВ) і внутрішньодобовому ринку.
Ощадбанк також має досвід обслуговування взаєморозрахунків із погашення заборгованостей за е/е за участі її оптового постачальника та постачальників за регульованим тарифом.
Крім того держбанк має організаційне, кадрове та технологічне забезпечення, необхідне для виконання функцій уповноваженого банку для обслуговування поточних рахунків зі спеціальним режимом використання учасників процедури погашення відповідно до встановленого алгоритму розподілу коштів.
Президент Володимир Зеленський 17 червня 2020 року підписав закон №719-ІХ «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії».
Зокрема закон передбачає погашення заборгованості, яка сформувалася на оптовому енергоринку, шляхом розрахунків зі спецрежимом, відкритих учасниками процедури погашення в уповноваженому банку, визначеному урядом і Нацбанком.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас