Українцям почнуть платити по дві пенсії: в "Слузі народу" назвали строки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям почнуть платити по дві пенсії: в "Слузі народу" назвали строки

Казна та Політика
7793
В Україні з 2023 року запустять пенсійну реформу, в результаті якої ті, хто працює, будуть відкладати частину доходу на спеціальний фонд, з якого при досягненні 60-річчя зможуть отримувати другу пенсію.
Про це в інтерв’ю виданню “Гордон” заявила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.
“Старт реформ у пенсійній сфері намічений на 2023 рік, що визначено поки що на рівні законопроєктів. Ми в процесі підготовки рішень. Це найбільш оптимальний строк, щоб центральні органи виконавчої влади підготували ґрунт. Але закон потрібно ухвалити до кінця цього року, тоді весь 2022 рік піде на підготовку”, – розповідає нардеп.
Діятимуть три джерела накопичення на “другу пенсію”: держава (яка відмовляється від частини податків або внесків, наприклад, єдиного соціального внеску – ЄСВ), роботодавець і, власне, сама людина.
“У нас же планується (це прописано в законопроєкті №2683) така система: людина відкладає мінімум 1% від свого доходу (за бажання може і більше), роботодавець діє за формулою +1% (це означає, якщо людина відкладає 1%, то роботодавець – мінімум 2%). Прем’єр-міністр Денис Шмигаль налаштований рішуче, щоб в 2023 році виділити 2% від ЄСВ і 2% від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і відкласти на пенсії”, – сказала Третьякова.
Українців чекає нова пенсійна реформа. Тих, хто ще не вийшов на заслужений відпочинок, зобов’яжуть робити внесок на особистий рахунок. Ці гроші або візьмуть з уже існуючих податків і внесків, або змусять платити додатково.

Довідка Finance.ua:

  • Банківські рахунки пенсіонерів перевірятимуть. Якщо пенсія або соціальні виплати перераховуються на картку, строк дії якої більше року і за цей строк гроші з картки не знімалися і не витрачалися, то буде запущений механізм перевірки особи пенсіонера.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас