З 8 січня заборонять продаж низки товарів. Але Кабмін розширив список дозволених — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 8 січня заборонять продаж низки товарів. Але Кабмін розширив список дозволених

Казна та Політика
2554
З 8 по 24 січня в Україні буде заборонено офлайн-продаж всіх товарів, крім продуктів харчування, ліків і виробів медичного призначення, засобів гігієни, зв’язку, а також кормів, насіння, засобів захисту рослин.
Крім цього, на своєму позачерговому засіданні уряд вирішив додати в список “дозволених” друковану пресу і побутову хімію.
Про це в ефірі каналу “Україна 24” розповів представник Верховної Ради в КМУ Василь Мокан. Він не уточнив, чи потраплять до списку ще якісь товари, і лише зазначив, що 6 січня міністр охорони здоров’я Степанов поділиться деталями локдауну більш детально.
При цьому за кілька днів до рішення Кабміну представники торгових мереж зазначали, що крім преси та побутової хімії планувалося заборонити до продажу під час локдауну інструменти, одяг, лампочки, батарейки та дитячі товари для навчання.
Торговельним мережам, згідно з Постановою Уряду №1236, пропонується закрити відділи з такими товарами або не відпускати їх при розрахунку на касі. Через це єдиним доступним способом для їх придбання залишиться онлайн-доставка.
В Американській торговельній палаті (ACC), що об’єднує американські та міжнародні компанії в Україні, заявили, що таке рішення не тільки прямо обмежує права споживачів у купівлі необхідної продукції, але й потенційно може призвести до конфліктних ситуацій у магазинах.
Тут підкреслили, що неодноразово протягом грудня зверталися до уряду з проханням переглянути норми зазначеної Постанови.
Пропонована ACC редакція дозволяє вільний продаж будь-яких товарів в магазинах, понад 60% продукції в яких припадає на продукти харчування, ліки, вироби медичного призначення, засоби гігієни та побутової хімії, засоби зв’язку, друковані засоби масової інформації, ветеринарні препарати, корми, насіння та засоби захисту рослин.
“Торговельні заклади є цілісними одиницями, до того ж єдиними, здатними задовольнити базові потреби населення в умовах карантину. Обмежувати їх асортимент нелогічно, оскільки споживач, перебуваючи в торговому закладі, має рівний доступ до всіх товарів. Як наслідок, варто очікувати додаткових збитків для бізнесу і держави, а також значного невдоволення споживачів”, – пояснили в ACC.
Сьогодні, 6 січня, стане ясно, чи дослухалися в уряді до закликів бізнесу істотно розширити список дозволених до продажу товарів, або ж обмежилися лише побутовою хімією і пресою.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас