Міжбанк: на святковому ринку у спекулянтів з'являється шанс "поганяти" курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на святковому ринку у спекулянтів з'являється шанс "поганяти" курс

Валюта
965
Перший повноцінний робочий день 2021 року на валютному ринку пройде під впливом трьох основних факторів.
1. Початок нового звітного періоду. Багато компаній відпочивають відразу до 11 січня, і тому особливої клієнтської активності на торгах спостерігатися не буде. Але зарахування валютної виручки за період з 31 грудня 2020 року до 3 січня 2021 року (навіть з урахуванням вихідних днів) простимулює частину компаній все ж таки вийти на ринок. А ось покупців буде небагато. Це забезпечить певну потенційну перевагу пропозиції валюти над попитом і спрацює на користь гривні.
У частини експортерів поки ще є залишки коштів від гривневих відшкодувань ПДВ кінця минулого року, і тому все ж таки на значну перевагу пропозиції над попитом ми б не розраховували;
2. Майбутній локдаун в Україні і ступінь посилення обмежень для громадян і бізнесу. Поки що влада підтверджує наміри вводити локдаун вже до кінця першої декади січня, і основне питання для клієнтів: якою мірою постраждає їхній бізнес від цих дій. Тому на цьому тлі особливо закуповувати імпортні товари ніхто не поспішає, а значить і попит на валюту теж невеликий. Виняток – імпортери і продавці енергоносіїв і великі мережі з торгівлі продуктами харчування. Вони чітко розуміють, як будуть працювати, і тому будуть залишатися одними з головних покупців валюти в ці дні. Більш того, активні продажі за новорічні свята забезпечили їх непоганими залишками гривні на рахунках;
3. Поведінка спекулянтів, майбутній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП і початок періоду виведення дивідендів “дочками” іноземних компаній.
На малооб’ємному і млявому все ще святковому ринку у спекулянтів з’являється шанс “поганяти” курс в потрібний їм бік. Основне їхнє завдання – знайти платоспроможного покупця, готового переплачувати за валюту. Вони намагатимуться похитати курс протягом дня за найменшої нагоди.
Завтрашній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП не обіцяє сенсацій, оскільки новорічний сезон поки що триває, і активність покупців буде невеликою. Водночас частина місцевих банків і держбанки продовжать активно скуповувати облігації, що впливатиме і на ресурсний, і на валютний ринки. Поки що Мінфін пропонує гривневі папери строком на 70, 364,770 і 1232 дні, і частина з них буде користуватися попитом як серед місцевих, так частково і серед іноземних гравців фондового ринку.
Що стосується “дочок” іноземних компаній, то в січні вони не будуть дуже активні щодо виведення дивідендів (що традиційно для першої декади кожного місяця). Це пов’язано зі специфікою подібних операцій та їх обліку та оформлення в Україні у зв’язку з новим звітним періодом. Тому особливого тиску на гривню їхні купавлі не чинитимуть, але спекулянтам дозволять спробувати розігріти курс в моменти виходу подібних компаній на міжбанк зі своїми купівлями валюти.
За прогнозами Finance.ua, на торгах 4 січня обсяг операцій буде в межах $130−160 млн при здійсненні до 380−420 угод.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом, в понеділок будуть в межах:
  • долар — коридор 28,20 — 28,40 грн,
  • євро – коридор 34,55 – 34,95 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • долар: коридор купівель і продажів 28,10 -28,55 грн при спреді в більшості обмінників фінкомпаній від 15 до 20 коп., а в касах банків — від 20 до 30 коп.;
  • євро: у банках коридор 34,20 — 35,00 грн при спреді до 25−35 коп., а в обмінках фінкомпаній — в межах 34,20 — 34,70 грн при спреді до 25 коп.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,30 / 28,33
Євро – 34,78 / 34,81
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас