У нових тарифах на електрику знайшли порушення: як оскаржити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У нових тарифах на електрику знайшли порушення: як оскаржити

Енергетика
6869
Юрій Вітренко продовжив режим спецзобов’язань ПСО і підвищив вартість електрики з 1 січня. Але ціну в платіжках можна оскаржити в суді.
Рішення про продовження ПСО зі зміненими умовами було ухвалено Кабінетом Міністрів України з порушеннями регламенту.
Це дозволяє оскаржити його правомірність в судовому порядку, а в перспективі – домогтися перерахунку тарифів на електроенергію, які будуть діяти з 1 січня до 31 березня 2021 року. Таку думку висловили опитані експерти.
За словами директора спеціальних проєктів науково-технічного центру “Психея” Геннадія Рябцева, рішення КМУ було ухвалено“з грубими порушеннями регламенту”.
Як пояснив експерт, вступу в силу постанови має передувати:
  • обговорення її положень на урядовому комітеті, який має зібратися за тиждень до засідання КМУ;
  • узгодження постанови з усіма зацікавленими органами влади;
  • погодження з Державною регуляторною службою;
  • включення до порядку денного засідання;
  • публікація рішення розробником мінімум за місяць до обговорення на офіційному сайті.
Жоден з цих пунктів не був виконаний, що дозволяє оскаржити продовження ПСО в судовому порядку, зазначив голова Комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Олександр Трохимець.
“Це може зробити навіть звичайний споживач, подавши заяву до адміністративного суду протягом 6-ти місяців після ухвалення акту”, – пояснив експерт.
За три місяці, в які діятиме новий режим ПСО – його умови пропонується змінити вже 1 квітня – винести вердикт суд не встигне.
Однак, якщо це буде зроблено в майбутньому, то рішення суду все одно стане нелегітимним: у зв’язку з цим з’являються підстави для перегляду умов оплати тарифу за електроенергію протягом його дії.
“Якщо адмінсуд визнає постанову КМУ нелегітимною, кожен споживач на цій підставі зможе звернутися за поверненням переплачених коштів до суду. Судовий збір в таких випадках платити не треба, оскільки це справа про захист прав споживачів”, – зауважив Трохимець.
Відзначимо, що рішення КМУ хоч і підвищує тарифи відносно рівня, що був у 2020 році, водночас пом’якшує їх зростання в разі повного скасування ПСО. Перехід на ринкове ціноутворення тарифу для побутових споживачів передбачався вже 1 січня.

Довідка Finance.ua:

  • Ціна на електроенергію для населення зросла з 1 січня. Уряд з 1 січня затвердив фіксовану ціну на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн за кВт-год. Про це йдеться у відповідній постанові Кабінету Міністрів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас