Експерт розповів, як зробити ринок оренди житла прозорим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як зробити ринок оренди житла прозорим

Нерухомість
3437
На сьогоднішній день ринок оренди житла в Україні непрозорий.
Про це пише 100realty.ua.
Як розповів Андрій Рижиков, СЕО і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution, потрібно розробити нормативно-правову базу, коли фізичній особі, а не ФОП дозволяється одночасно здавати максимум дві-три квартири, які зареєстровані на неї як на власника. Процедура обкладається в 5%. Це корелює зі спробами оптимізації через ФОП, і це та сума, яка не викликає внутрішнього протесту, оскільки найчастіше всі торгуються за знижку в 10%.
“Податковим агентом є орендар. Вся нерухомість зараз буде в новому реєстрі, тобто підтягнути дані з реєстру дуже просто. Створюється типовий електронний договір, в якому можна змінити умови, пов’язані зі штрафами і комплектаціями, але головне – він підписується за допомогою ЕЦП. На окремий портал заходять три людини: ріелтор як гарант угоди, орендар і орендодавець підписують своїми ЕЦП договір, і податкова вже знає, що є факт угоди, прив’язаної до конкретного об’єкта в реєстрі нерухомості. Я як орендар, віддаючи домовлені за договором гроші своєму орендодавцеві, зобов’язаний в цей момент сформувати електронний платіж на 5% від суми орендної плати і оплатити його в електронному вигляді з картки прямо в податкову», – пояснює Андрій Рижиков.
На думку експерта, це потрібно, щоб орендар, який хоче мати цей договір, в разі його порушення міг піти з ним далі розбиратися. Щоб брокер, який поставив цифровий підпис, ніс відповідальність за свої послуги і платив з них податки.
«І звичайно ж, щоб орендодавець мав стабільного і прогнозованого орендаря і захист свого майна. Такий підхід вирішить два глобальних питання: захищеність усіх сторін угоди і формування додаткового доходу для держави», – резюмує Андрій Рижиков.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас