Шмигаль про накопичувальну пенсійну систему: Приблизний обсяг коштів становитиме 2-3 млрд грн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шмигаль про накопичувальну пенсійну систему: Приблизний обсяг коштів становитиме 2-3 млрд грн на рік

Казна та Політика
1458
Учасники накопичувальної пенсійної системи отримають власні пенсійні рахунки, якими зможуть скористатися після виходу на пенсію.
Про це написав в Telegram прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
Він відзначив, що уряд внесе в парламент законопроєкт про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС). Таке рішення було прийнято на засіданні Кабміну. Професійну накопичувальну систему пропонується запровадити для осіб до 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах.
«Так, люди отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію. Ідеться про тисячі гривень, які людина зможе отримати як доплату до своєї пенсії. Приблизний обсяг коштів для такої накопичувальної системи становитиме 2−3 млрд грн на рік. Розрахунки, проведені до 2050 року, показують, що від введення такої системи виграють і працівники, і роботодавці, і загалом економіка країни», — повідомив Шмигаль.
Урядовий законопроєкт передбачає три професійні пенсійні програми:
  • Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років при наявності страхового стажу від 25 років у чоловіків (з нього на шкідливих професіях (так званий список № 1) від 10 років) і при наявності страхового стажу від 20 років у жінок (з нього на шкідливих професіях від 7,5 років).
  • Програма №2 дає право на отримання пенсії після 55 років при наявності страхового стажу від 30 років у чоловіків (з нього на роботі за списком № 2 від 12,5 років) і при наявності страхового стажу від 25 років у жінок (з нього на роботі за списками № 1 і № 2 від 10 років).
  • Програма №3 дає можливість добровільно вступити в НППС на умовах, визначених у колективних договорах, і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.
За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, за програмою №2 — 7%, за програмою №3 — від 3% за погодженням з співробітниками.

Довідка Finance.ua:

  • Кабмін схвалив проект закону щодо накопичувальної професійної пенсійної системи. Таке розпорядження ухвалене на засіданні 18 листопада. Проект стосується працівників, зайнятих на шкідливих підприємствах.
  • В Україні в 2021-му на пенсію в 60 років зможуть вийти тільки ті, хто має 28 років стажу. Таким чином, мінімальна вимога збільшиться ще на 12 місяців. У зв’язку з цим, в ПФУ порадили українцям йти двома шляхами для отримання відсутніх років стажу.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас