Як відновити нотаріально завірені документи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як відновити нотаріально завірені документи

Особисті фінанси
694
У разі втрати або псування нотаріально завіреного документа його можна відновити у нотаріуса. За письмовою заявою осіб, за дорученням яких або стосовно яких здійснювалася нотаріальна дія, видається дублікат документа.
Щоб отримати дублікат, фізична особа повинна надати нотаріусу будь-який документ, що засвідчує особу та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, нагадує в Facebook Міністерство юстиції.
Якщо щодо видачі дубліката документа звернувся представник заявника – він повинен підтвердити представницькі повноваження нотаріально завіреною довіреністю.
Процедура видачі дублікатів документів спадкоємцям померлого дещо відрізняється.
Дублікати видаються за письмовою заявою спадкоємців, а також виконавця заповіту та на запит нотаріуса, яким заведено спадкову справу. В такому випадку нотаріусу, крім свідоцтва про смерть, надаються документи, що підтверджують родинні стосунки.
У разі звернення по дублікат представника юридичної особи, він повинен надати нотаріусу установчі документи юридичної особи на підтвердження його правоздатності та дієздатності, а також документи на підтвердження своїх повноважень.
Дублікати документів, посвідчених або виданих нотаріусом, можуть бути видані також за письмовою заявою правонаступників осіб, за дорученням або стосовно яких здійснювалася нотаріальна дія, а дублікат іпотечного договору – в тому числі за письмовою заявою іпотекодержателя.
Дублікат повинен робити той, хто видавав документ. Але якщо нотаріус вже припинив свою діяльність, дублікат можна отримати в державному нотаріальному архіві.
Після видачі дубліката оригінал документа втрачає свою юридичну силу.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас