НБУ готує вихід на вторинний ринок ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ готує вихід на вторинний ринок ОВДП

Фондовий ринок
882
Національний банк розробляє стратегію своєї участі в торгах на вторинному ринку ОВДП.
Про це на пресбрифінгу повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.
«Наша позиція є незмінною, НБУ не бере участі у фінансуванні бюджетних витрат через купівлю ОВДП на первинному ринку. Водночас ми відпрацьовуємо різні моделі нашої участі на вторинному ринку», — розповів він.
За його словами, Нацбанк обговорює з Міністерством фінансів та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку формат участі на вторинному ринку облігацій внутрішньої державної позики.
Гелетій нагадав, що розробка стратегії участі НБУ в торгах на вторинному ринку ОВДП передбачена Стратегією розвитку фінансового сектору до 2025 року.
Мова не йде про фінансування дефіциту держбюджету за допомогою прихованої емісії. Однією з цілей регулятора є підтримка ліквідності.
«Як ми неодноразово наголошували, участь НБУ на вторинному ринку точно не може бути в форматі прихованої емісії й фінансування дефіциту бюджету. Можливо, це буде роль маркетмейкера на вторинному ринку, щоб збільшити його глибину та ліквідність. Це мають бути операції з обмеженим обсягом і спрямовані на розвиток ринку цінних паперів», — підкреслив Гелетій.
31 березня 2020 року Рада НБУ зняла всі обмеження по операціям НБУ на вторинному ринку ОВДП, які діяли з 13 липня 2018 року.
Нацбанк зможе проводити операції на вторинному ринку, у тому числі з метою згладжування коливань дохідності.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас