Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст США подав антимонопольний позов проти Google

Фондовий ринок
211
Міністерство юстиції США подало позов проти Google, що належить Alphabet Inc., звинувативши компанію в порушенні конкуренції в сфері пошукових сервісів.
Про це повідомляють американські ЗМІ.
Позивачами також виступили генеральні прокурори 11 штатів, включаючи Арканзас, Флориду, Південну Кароліну і Техас.
Як зазначає The Wall Street Journal, позов проти Google є найбільшою антимонопольною справою проти технологічної компанії за більш ніж двадцять років. Останній розгляд подібного масштабу було розпочато в 1998 році проти Microsoft Corp. Тоді компанія пішла на врегулювання претензій влади.
Мін’юст звинувачує Google в укладенні угод, які перешкоджають доступу конкурентів у сектор. Крім цього, влада США стверджує, що Google платила виробникам мобільних телефонів, операторам зв’язку і інтернет-браузерів, таким як Safari американської Apple Inc., за встановлення Google в якості пошукової системи за замовчуванням.
Мін’юст також заперечує практику попереднього встановлення пошукового додатка Google на телефони з операційною системою Android. На думку влади, Google за допомогою положень про розподіл доходів перешкоджають попередньому встановленню на телефони конкуруючих пошукових систем.
За даними влади, Google володіє або контролює канали, на які припадає приблизно 80% пошукових запитів в США. В результаті інші пошукові системи не можуть отримати достатню кількість запитів, щоб конкурувати з Google, споживачі стикаються з обмеженим вибором, а рекламодавці – із завищеними цінами.
У Google зазначили, що в позові Мін’юсту є “багато вад”. “Люди використовують Google, тому що вони вибирають його, а не тому що їх змушують або вони не можуть знайти альтернативи”, – наводить WSJ слова представника компанії.
Розслідування Мін’юсту США щодо Google тривало більше року і проходило на тлі перевірки кількох найбільших технологічних компаній країни.
Якщо Google програє справу, компанія може бути змушена провести реорганізацію бізнесу відповідно до рішення суду. Мін’юст у своїй позовній заяві не вкаже можливих способів усунення порушення, проте один з чиновників не відкидає, що Google можуть зобов’язати провести структурні зміни.
Перемога Google завдасть удару по розслідуваннях щодо інших великих технологічних компаній в США.
Як відзначає WSJ, судові розгляди можуть тривати кілька років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас