Суркіси vs ПриватБанк: Справу про законність bail-in передали в Печерський райсуд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суркіси vs ПриватБанк: Справу про законність bail-in передали в Печерський райсуд

Казна та Політика
285
Офіс Генпрокурора відстояв у Верховному Суді 1 млрд грн активів держави у справі ПриватБанку і фактично попередив вибуття ще 28 мільярдів гривень за аналогічними позовами, справу передали в Печерський райсуд.
Про це у FACEBOOK повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.
“Офіс Генерального прокурора відстояв у Верховному Суді 1 мільярд гривень активів держави у справі АТ КБ “ПриватБанк” та фактично попередив вибуття ще 28 мільярдів гривень за аналогічними позовами. І ми продовжимо боротись за збереження цих коштів в Печерському районному суді, куди було передано цю справу”, – написала вона.
За її словами, йдеться про депозити осіб, які підпали під ознаки пов’язаних з банком.
“Кошти у ході націоналізації “ПриватБанку” були списані за загальноєвропейським механізмом “bail-in”, щоб врегулювати неплатоспроможність фінустанови за рахунок внутрішніх джерел. Позивачі не полишають спроб їх відсудити”, – пояснила вона.
Як уточнює “Інтерфакс-Україна” з посиланням на джерело, текст рішення Верховного суду від 15 липня 2020 року, яким він частково задовольнив касаційну скаргу НБУ, Кабінету міністрів і ПриватБанку, підтвердивши законність bail-in, був опублікований 22 вересня, а 23 вересня по клопотанню представників Суркісів справа була передана до Печерського райсуду.
Коли Верховний суд закриває провадження у зв’язку з непідсудністю справи судам попередніх інстанцій, то за клопотанням сторони він може направити цю справу до суду, якому вона підсудна.
Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 2 вересня задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до державного ПриватБанку про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку під час націоналізації, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн (понад 9 млрд грн).
25 лютого Печерський районний суд зобов’язав ПриватБанк заплатити депозити офшорним компаніям братів Суркісів на суму понад 200 млн доларів.
У лютому компанія Lumil Investments LLP і держвиконавець звернулися до Печерського райсуду Києва з проханням роз’яснити рішення цього суду від 9 лютого 2017 року про забезпечення позову пов’язаних з братами Суркісами компаній у справі про націоналізацію ПриватБанку.
Рішенням НБУ в 2016 році Суркіси були визнані інсайдерами ПриватБанку. НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Коломойський – акціонери телеканалу “1+1”, що свідчить про зв’язок Суркісів з ПриватБанком.
У Ігоря Суркіса в ПриватБанку на рахунку був 151 млн грн, у Поліни Ковалик (дружини Григорія Суркіса) – 514,1 млн грн, у Григорія Суркіса – 163,1 млн грн, Марини Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) – 174,5 млн грн, Рахміля Суркіса (батько братів Суркісів) – 44,8 млн грн.
Сім’я Суркісів домагається в українських судах скасування рішення про визнання їх пов’язаними з банком особами.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас