Іпотечні ставки стрімко впали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечні ставки стрімко впали

Нерухомість
2737
Національний банк помітив дуже швидке зниження кредитних ставок в поточному році.
«На початок року середньозважена ставка була 19%, а зараз – 13%. Тобто за пів року падіння на 6 процентних пунктів. Це дуже, дуже суттєво», – розповів заступник начальника управління аналізу системних ризиків департаменту фінансової стабільності НБУ Микола Остролуцький під час круглого столу «Перспективи ринку іпотечного кредитування», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».
Окремі банки показали більш стрімке зниження ставок. «По всіх з них є суттєве зниження процентної ставки. По одному з них аж на 9 процентних пунктів. Це дуже суттєво», – наголосив представник НБУ.
І хоча середня ставка по ринку становить 13%, багато банків декларують ставки нижче 10%.
«На початку квітня ми запропонували ринку 9,99% річних, – повідомив заступник голови правління Правекс Банку Семен Бабаєв. – Зараз у нас дві програми – під 9,99% і 12,49% – в залежності від профайлу клієнта, першого внеску. За цими двома програмами ми очікуємо видати у вересні 50 кредитів. Для наших клієнтів є знижки – відсоткова ставка 9,49%».
Є ще нижчі ставки. «Ми запустили програму під 8,8% на початку липня. Фіксована ставка – в перший рік, в наступні – плаваюча. І в серпні, якщо порівняти з червнем, ми збільшили кредитування на вторинному ринку майже в чотири рази. За програмою 8,8% видається майже 30% наших кредитів на вторинному ринку», – каже начальник управління департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Віталій Годун.
Після старту «програми 8,8%» банк видав на цих умовах вже 45 кредитів на 45 млн грн. «За усіма програмами обсяг видачі зріс в три рази, як порівняти з кінцем минулого року», – уточнив Віталій Годун.
Кредобанк пропонує кредити під 8%, але у випадку прострочення платежів ставка зросте до 10%.
Але це виняток, а не єдина ставка на усі кредити. Микола Остролуцький каже, що усі банки, які декларують видачу кредитів під ставку нижче 10%, мають також інші програми, ставки за якими є вищими. «Якщо взяти портфель в цілому, то ставка 13% по ринку не просто так формується», – зазначив він.
У багатьох подібних програмах йдеться про фіксовану ставку на перші один-чотири роки, після цього ставка становить 3- або 12-місячний UIRD плюс маржа банку. І споживачам це не подобається.
«Споживачі цьому не довіряють і за всіма нашими програмами вимагають фіксовану ставку. Коли ти пропонуєш плаваючу ставку, вони намагаються знайти інші варіанти, – каже Семен Бабаєв. – Тому ми маємо відкрито пояснювати споживачам, що таке змінна ставка за кредитом. Це єдиний правильний шлях вибудувати відносини між позичальниками, банком та вкладниками».
На первинному ринку ставки зменшуються не так швидко через високі ризики та резервні вимоги НБУ.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас