Український ринок іпотечного кредитування в 2020 році став "більш концентрованим" - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок іпотечного кредитування в 2020 році став "більш концентрованим" - банкіри

Кредит&Депозит
584
Український ринок іпотечного кредитування в 2020 році став “більш концентрованим”.
Про це повідомив заступник начальника управління аналізу системних ризиків департаменту фінансової стабільності НБУ Микола Остролуцький під час круглого столу “Перспективи ринку іпотечного кредитування”, проведеного онлайн “Фінансовим клубом”.
“Ринок став більш концентрованим. Якщо сім банків на початку року видавали 60% нових кредитів, то зараз – 97%. Вони практично повністю контролюють ринок. А якщо брати по залишках, то зростання значно слабше – з 59% до 77%. Концентрація суттєво зросла, але не так карколомно”, – сказав він.
У Правекс Банку оцінюють власну частку на вторинному іпотечному ринку в 6%, а з урахуванням первинного ринку – приблизно 10%. “У нас незначний старий портфель, тому ми маємо позитивну динаміку нарощування портфеля. Кожного місяця ми зростаємо за кількістю на 30-40%”, – розповів заступник голови правління Правекс Банку Семен Бабаєв.
Активізувалися і державні банки.
“Оскільки це була програма, яку називають “президентською”, державні банки були активними учасниками. Їх частка суттєво зросла з 40% до 53% в залишках. Всі державні банки, крім Укрексімбанку, який з очевидних причин цим не займається, наростили портфелі, зменшили ставки, суттєво збільшили обсяги нових кредитів”, – повідомив Микола Остролуцький.
Окремі банки вирвалися вперед, оскільки інші гравці заморозили свої іпотечні програми.
“Досить багато банків, які займалися іпотекою, у яких залишилися значні портфелі, вони або їх зменшують, або не нарощують, принаймні вони абсолютно пасивні. Багато старих гравців просто не вийшли на ринок. І таке враження, що не збираються”, – пояснив пан Остролуцький.
За даними дослідження “50 провідних банків України”, яке щорічно проводить “Фінансовий клуб”, у 2019 році іпотеку пропонував лише 21 банк, і вони видали 4,8 тис. таких кредитів.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас