На скільки Україна відстає за енергоефективністю від Європи - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки Україна відстає за енергоефективністю від Європи - думка експерта

Фондовий ринок
481
В Україні зараз працюють програми енергоефективності, які проводили в країнах Євросоюзу 10-20 років тому.
Про це розповів радник прем’єр-міністра, директор Центру економічного відновлення Кирило Криволап.
Відповідаючи на запитання, чому Україна використовує лише мізерну частину з кредитів і програм фінансової допомоги Європейського Союзу і міжнародних донорів, в той час як основна їх частина залишається неосвоєною, він відповів: “Ми дійсно в цьому плані сильно відстаємо за механізмом, який застосовується для пом’якшення цього ефекту (шоку при проведенні реформи ринку газу та електроенергії, – ред). У нас працюють програми енергоефективності, але вони фактично роблять зараз те, що Євросоюз робив 10-15-20 років тому”, – сказав Криволап.
За його словами, в країнах Східної Європи діяли програми за принципом “револьверного” фонду, коли повернення (виплати) з кредиту відразу ж запускаються на нове кредитування, і гроші постійно перебувають в обороті.
“У Литві, наприклад, діяла програма “Джессіка” з енергоефективності, це був “револьверний” фонд: ти отримував гроші, економив, за рахунок економії компенсував вартість, повертав до фонду, а не як у нас – гроші віялом, хто хоче, той бере. І так, цей досвід можна і потрібно використовувати. Мені здається, що ця сучасна дискусія якраз і створить у держави необхідні потужності з напрацювання таких рішень”, – вважає Криволап.
Він погодився і з тим, що великі суми фінансування з боку міжнародних донорів дійсно чекають освоєння Україною, але тільки бажання замало, необхідно також побороти корупцію.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас