Українському оператору ГТС дозволять купувати газ на біржах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українському оператору ГТС дозволять купувати газ на біржах

Енергетика
250
Верховна Рада схвалила за основу зміни до закону про публічні закупівлі щодо закупівлі природного газу оператором ГТС.
За схвалення відповідного законопроєкту №3176 у першому читанні проголосував 251 депутат.
Проєкт закону дозволить оператору ГТС закупівлі короткострокових стандартизованих продуктів газу на торговій платформі, тобто біржі, що має забезпечити прозорість, вільний доступ до інформації та залучення великої кількості учасників – суб’єктів ринку природного газу.
Водночас газова біржа, що забезпечує функціонування та керування торговою платформою відповідно до нового закону, повинна забезпечити виконання вимог, встановлених у тому числі кодексом газотранспортної системи, до торгових платформ.
Можливість закупівлі газу оператором ГТС для балансуючих потреб була прописана у Кодексі ГТС ще з 2015 року. Однак в силу обмежень закону «Про публічні закупівлі» оператор ГТС не може виконувати умови кодексу.
Закон про публічні закупівлі зобов’язує оператора газотранспортної системи здійснювати ці закупівлі виключно через систему Prozorro.
Запровадження змін сприятиме підвищенню ліквідності, розвитку оптового ринку короткострокових стандартизованих продуктів при придбанні природного газу для балансування системи, покриття власних виробничо-технічних потреб та технологічних витрат.
Оператор ГТС вже наголошував, що закупівля газу на біржі дасть поштовх для подальшого розвитку всього газового ринку України та суттєво зблизить його з ринками Євросоюзу.
За вісім місяців цього року оператор ГТС протранзитував 34,8 млрд куб. м газу відповідно до нової транзитної угоди, що на 42% менше, ніж за цей період минулого року (59,6 млрд куб.м).
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас