Україна не отримує податки з 8 млн га землі: експерт назвав причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не отримує податки з 8 млн га землі: експерт назвав причини

Аграрний ринок
508
Україна, яка входить до п’ятірки найбільших в світі постачальників агропродукції, недоотримує мільярди гривень податків від агросектору через те, що частина ринку працює “в чорну”. “У тіні” перебувають 8 млн га українських земель. Про це, а також про причини ситуації, що склалася, в своєму блозі на OBOZREVATEL розповів адвокат В’ячеслав Ганган.
“Україна входить до п’ятірки найбільших світових постачальників агропродукції. Аграрний сектор генерує понад 10% українського ВВП. Сільгосппродукція становить 39,8% в загальному експорті України, або близько $20 млрд. І при цьому держава недоотримує від агросектору мільярди гривень у вигляді податків, оскільки частина ринку працює “в чорну”. За оцінками Світового банку, “в тіні” перебуває близько 8 мільйонів гектарів українських земель. Власники паїв віддають їх в оренду, але документи при цьому не оформляються, а податки не сплачуються”, – написав Ганган.
Причиною цього адвокат вважає порушення при укладанні договорів оренди паїв між агрокомпаніями і власниками землі.
“За Податковим кодексом, вартість оренди становить від 3 до 12% від грошово-нормативної оцінки землі. Плюс місцева адміністрація може додати ще 1% на соціальний розвиток регіону, якщо землю виділяє держава. В залежності від вартості оренди паю визначається і розмір податку на землю”, – розповідає Ганган.
Як правило, на думку адвоката, селяни, маючи справу з великими агрокомпаніями, намагаються встановити вищу ціну оренди. В середньому мова йде про 13%. І великі агрохолдинги, які працюють “в білу”, вказують в договорах реальну вартість оренди – і платять з неї всі податки. Інша справа – дрібніші підприємці.
“Дрібні підприємці вирішують все інакше. Тут можливі два варіанти. Перший: пайовик, у якого є СПД, домовляється з сусідами і орендує у них землю. В договорах відображається вартість оренди паїв 3% від грошово-нормативної оцінки. А решта, скажімо, 10% орендар платить своїм односельцям готівкою. Агрохолдинги собі такого дозволити не можуть. Оскільки ризики того, що контролюючий орган встановить факт ухилення від податків, дуже високі, а втрати від штрафних санкцій незрівнянно більші, ніж вигода від заниження орендної плати. Тому великий бізнес вказує в договорах реальну ціну і чесно платить податки. Тобто дрібні агровиробники платять податок на землю від 3%, а великі агрохолдинги – від 13%”, – розкриває схему Ганган.
При цьому, за словами адвоката, подібна “мінімізація” є не найгіршим з можливих варіантів.
“Другий варіант ще гірший. У цьому випадку один пайовик домовляється з іншими усно, а гроші повністю віддає готівкою. Він збирає всі паї, номінально не підписуючи жодної угоди. Засіває землю, вирощує врожай, прибирає. Потім купує фіктивні виробничі документи у трейдерів і продає товар за цими документами. Саме таких земель в Україні 8 мільйонів гектарів. Поліція і місцеві адміністрації нічого не помічають”, – резюмував експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас