Марта Черничка: з шиком «насвинячили». Як китайські мільярдери рейтинг Forbes на свинях осідлали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марта Черничка: з шиком «насвинячили». Як китайські мільярдери рейтинг Forbes на свинях осідлали

Аграрний ринок
1726
Лише за два місяці 2020 року близько 100 найбагатших людей світу втратили в сумі $408 млрд. Залишається лише здогадуватись, яким був вираз обличчя голови Amazon Джеффа Безоса чи найбагатшого європейського бізнесмена Бернара Арно (президент групи компаній Louis Vuitton Moët Hennessy – авт.), коли за один лише день кожен з них недорахувався на своїх рахунках як мінімум $5 млрд.
Саме під час пікового падіння ринків 24 лютого цього року ще 500 їхніх колег по статках втратили загалом $139 млрд через паніку на «американських гірках» бірж. Проте у китайській версії «атракціону на банкрутство» діють інші, непередбачувані закони логіки. Поки технологічні гіганти ховають в біткоїни рештки своїх «підтягнутих» гаманців, інші бізнесмени комфортабельно виїжджають на передові місця в фінансових рейтингах… на свинях.
Що дає змогу виробникам свинини в КНР щохвилини збільшувати свої банківські рахунки? Цінник на м’ясо, який ще з 2018 року почав зростати у геометричній прогресії. Язик до Києва доведе, а свині – до рейтингів Forbes: 45 місце в Bloomberg Billionaires Index, 9 місце в списку найбагатших людей КНР. Статки в сумі 20,2 мільярда юанів – наочний факт безпрецедентної історії успіху одного з китайських «свинопасів».
Від посереднього бізнесмена до «свинячого» магната
Всього за два роки голова компанії Muyuan Foodstuff Co Ltd (зараз 2-й найбільший виробник свинини в КНР – авт.), завдячуючи зростанню цін на поголів’я, поставив на ноги «м’ясну імперію», яка своїм миттєвим успіхом стала таким собі китайським еквівалентом яблучній імперії Стіва Джобса.
Марта Черничка: з шиком «насвинячили». Як китайські мільярдери рейтинг Forbes на свинях осідлали
Лише для розуміння масштабу прогресу бізнесмена: за один 2019 рік прибутки свинопаса зросли більш ніж на 1000%. За Індексом мільярдерів Bloomberg з-поміж 500 найбагатших людей у світі багатство власника Muyuan Foodstuff Co Ltd нині посідає перше місце за швидкістю приросту капіталів. З 2018 по 2020 рік статки компанії збільшились на 341%.
Містер Очевидність чи Геніальний стратег?
Ключ до такого фінансового стрибка знаходився не в площині очевидних рішень. Для багатьох інвесторів ще 3 роки тому важко було розпізнати запах зелених доларових купюр у примітивному свинарному бізнесі: 50% виробництва свинини в країні припадало на дрібні ферми. Річний оборот менше ніж 500 голів. Великих прибутків така галузь в довгостроковій перспективі явно не обіцяла. Основний фокус «шукачів вигідних вкладень» був зосереджений в основному на китайському ринку технологій. Не виключено, що до легкого успіху може привести й новітній девайс, але у Піднебесній свині неочікувано виявились не менш «зручним транспортом» на цьому шляху.
Те, що китайці – найбільші на сьогодні гурмани свинини, не викликає сумніву, адже споживають більш ніж половину світового виробництва. Вдвічі більше, ніж споживання у США.
Добре жити не заборониш, але платити за м’ясне задоволення китайцям доводиться. Ціни на свинину у 2019 році зросли більш ніж на 110% у порівнянні з минулим роком. Тут китайці й зрозуміли: їхні гаманці – не безрозмірні… Логічний парадокс: на момент разючого підвищення цін у 2018 році КНР посідала 1 місце у світі за виробництвом свинини.
Наразі країна спустилась до 6 місця у рейтингу, а ціни все продовжують пробивати стелю максимумів.
Немає лиха без добра
Звинувачувати у ситуації варто африканську чуму свиней, яка у 2018 році призвела до скорочення поголів’я худоби в КНР на 40%. Оскільки вакцини проти вірусу винайдено так і не було, цінові фарби на м’ясному ринку миттєво згущувались: за перші 11 місяців 2019 року імпорт м’яса Китаєм підскочив на 63% відсотки у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.
Вірогідно, свиня і надалі продовжить бути талісманом удачі та багатства для гравців м’ясної індустрії: підштовхує ціни висхідний імпорт, який за чотири місяці 2020 року збільшився ще на 170% у порівнянні з минулим роком.
Така «позитивна динаміка» стала переможною фішкою для Muyuan Foodstuff Co. Проте виграли не лише вони: з 2018 року прибутки найбільшого виробника свинини у світі Wens Food Group підскочили в 5 разів. Їхні суперники з New Hope Liuhe Co Ltd на цьому фоні виявились справжніми «невдахами»: статок компанії збільшився всього-на-всього удвічі. Як-то кажуть, все пізнається у порівнянні.
Який бік медалі побачите?
Що отримали бенефіціари у якості призу? Те, що віддали їм менш успішні виробники на китайському ринку. Простіше кажучи, виграли від «поросячої кризи» лише ті, кому дозволили це зробити. Дрібні та середні господарства виявились першими жертвами африканського вірусу, який знищив більшу частину їхнього поголів’я.
Проте влада рятувати збанкрутілих виробників і компенсувати їхні втрати навіть не збиралась, підписавши їм смертельний вирок. Бачення Уряду КНР на розвиток м’ясного виробництва було сформульовано досить чітко ще задовго до кризи: до 2025 року отримувати від промислових виробництв принаймні 65% свинини (частка малих домогосподарства у такому випадку становила б всього 35% у порівнянні з 80% на 2017 рік – авт.). Саме тому спалах хвороби виявився для Уряду зручним плацдармом, щоб переграти ситуацію: у 2018 році уряд запропонував субсидії великим свинофермам з державного бюджету (від 500 000 до 5 мільйонів юанів). Вижити судилось лише найвпливовішим…
Голодні ігри з присмаком свинини
Тим часом загроза повторної вірусної хвилі нікуди не зникла і до експорту китайської свинини колишні покупці ставились насторожено: виробникам м’ясної продукції доводилось заново завойовувати довіру споживачів.
Зробити це можна було шляхом суворіших вимог до сертифікації продукції. Потягнути таку ношу змогли не всі… Відсутність фінансової підтримки влади для покриття збитків, завищені вимоги до тестування продукції вимагали від дрібних господарств додаткових інвестицій.
Навряд чи пересічний фермер міг дозволити собі автоматизовані системи стерилізації, новітні холодильні центри й системи віддаленого контролю. У 2019 році майже половина власників китайських дрібних свиноферм заявили, що остаточно згорнули виробництво свинини через чинний ризик повторного захворювання і збільшення втрат.
Здавалось, план Уряду було навіть перевиконано: всі виграшні козирі виявились у руках тих небагатьох промислових гігантів, чиєї фінансової подушки вистачило для виживання, а їхніх численних дрібних конкурентів було «природнім чином» усунено. Все грало на руку основним лідерам: вартість свині збільшилась майже втричі у порівнянні з докризовим періодом.
Ферми у вигляді багатоповерхових хмарочосів, кожен з поверхів яких вміщує близько 1000 свиней, системи розпізнавання голосу і рухів тварин, які розробляють індивідуальну програму бажаної фізичної активності для кожної з особин — не картини довгострокових перспектив, а реальність сьогодення.
Марта Черничка: з шиком «насвинячили». Як китайські мільярдери рейтинг Forbes на свинях осідлали
Так, китайська компанія JD.com використовує роботів, щоб годувати свиней правильною кількістю їжі залежно від стадії росту тварин, а SmartAHC використовує штучний інтелект для розробки мобільних моніторів для тварин, які можуть передбачити час овуляції свиней.
Марта Черничка: з шиком «насвинячили». Як китайські мільярдери рейтинг Forbes на свинях осідлали
Для малих господарств такі прогресивні технології є недоступними, адже тут діє принцип: спочатку вкладення – потім ефект. Приблизно 70 000 – 1,5 млн доларів потрібно для того, щоб привести свиноферму у відповідність до нового слова техніки.
Ще одна опція, до якої вдались заможні власники свинофабрик в кризовій ситуації – штучна гібридизація худоби. Чому б за допомогою новітніх технологій не збільшити стандартний розмір свині зі 127 до 500 кг, генетичною ін’єкцією зробивши їх нечутливими до певних видів інфекцій.
На додачу такі промислові гіганти мали б більшу продуктивність, більші темпи росту і відбірніше м’ясо. Все, що забажаєте, за ваші гроші – за 1400 доларів один такий промисловий мутант стане окрасою вашого столу.
Банкету бути! Чи ні…
Банкет «поросячих щасливчиків» буде тривати. Ціни на свинину в лютому 2020 року зросли на 135,2% у порівнянні з 2019. На зміну африканській чумі прийшов Covid-19. Проте не варто вважати конкурентну гру на м’ясному ринку як таку, що має однозначний кінець, адже хід подій розвивається дуже ситуативно.
Наразі спеціалістів вражають цифри перспективного росту імпорту свинини колись найбільшим його постачальником – прогнозується зростання на 42% у 2020 році. З впевненістю можна стверджувати одне: ситуація з африканською чумою останнім часом лише загострюється, тож ціни будуть рухатись по кривій зростання.
План перетворення м’ясної галузі в «елітний клуб для небагатьох» уряд КНР втілив успішно, проте зловживати ситуацією чиновники не стали: влада випустила на ринок 40 000 тонн замороженої свинини зі своїх центральних резервів в травні-червні 2020 року, аби стримати ціни на продукт.
Продовжувати «невеличку революцію по перебудові господарства» обійдеться занадто дорого в теперішніх умовах. Індекс споживчих цін зріс на 4,5% у порівнянні з 2019 роком, вартість споживчого кошика на 17,4%, у 2019 інфляція досягнула свого найбільшого значення за останні шість років, темпи росту річного ВВП були найменшими з 1990 року.
Марта Черничка, студентка Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас