Як розвинуті країни отримують низькі облікові ставки - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як розвинуті країни отримують низькі облікові ставки - експерт

Кредит&Депозит
1236
У розвинених країнах основним інструментом монетарної політики традиційно була не облікова ставка, а операції на відкритому ринку.
Про це розповів Максим Обрізан, PhD Університету Айови, старший економіст Київської школи економіки.
За його словами, у цьому випадку центральний банк продає і купує державні облігації на вторинному ринку. Якщо центральний банк купує облігації на ринку, це збільшує грошову масу, робить кредит доступнішим і знижує процентну ставку. Звідси й низькі облікові ставки у розвинених країнах.
Після кризи 2008 року стали популярними інші методи монетарної політики. Зокрема, й кількісне пом’якшення: коли центральні банки можуть викупати облігації від банків, бо іншим шляхом вони не можуть стимулювати монетарну політику в країнах, оскільки облікова ставка і так низька.
Ситуація у перехідних економіках. Чимало країн з низьким рівнем доходу (включно із багатьма країнами перехідних економік) використовували облікову ставку, як інструмент монетарної політики. Дуже часто, за словами експерта, облікова ставка — це єдиний монетарний інструмент, який спрацьовує. Така ситуація найчастіше складається через нерозвинутість фінансового ринку.
“Вторинний ринок державних паперів набагато менше ліквідний і розвинений. Тому практично єдине, що залишається цим країнам — знижувати облікову ставку. Досвід показує, що через ту ж саму причину, через яку не працюють операції на відкритому ринку, через його нерозвиненість, в перехідних економіках монетарна трансмісія працює не так добре, як в розвинених країнах”, – зазначив Максим Обрізан.
Відповідно, зміна облікової ставки є часто основним інструментом, який потенційно може зробити кредит доступнішим для реального сектору.
Нагадаємо, раніше Finance.ua писав, чому облікова ставка – це важливо, та які облікові ставки діють в інших країнах.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас