Реформа ДАБІ: що пропонує змінити Офіс простих рішень і результатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа ДАБІ: що пропонує змінити Офіс простих рішень і результатів

Нерухомість
616
Головною відмінністю між концепцією реформи ДАБІ від Офісу простих рішень і результатів та концепціями інших груп є система контролю.
Про це розповів експерт Офісу простих рішень та результатів Георгій Цхакая під час online круглого столу «Реформування #ДАБІ. Пропозиції влади та Офісу простих рішень і результатів».
“Зараз контроль відбувається через перевірки — планові та непланові. Ми пропонуємо назначити уповноважених осіб — акредитованих та авторизованих юридичних осіб, які будуть контролювати СС2 та СС3. Контроль за СС3 – об’єктами підвищеної небезпеки — ми пропонуємо взяти центральному органу виконавчої влади, який реалізує держполітику у сфері містобудування”, – розповів він.
Самочинне будівництво, за словами Цхакая, зможуть контролювати виконавчі органи сільських, міських рад.
Реформа ДАБІ: що пропонує змінити Офіс простих рішень і результатів
“Ми також пропонуємо внести зміни до законодавства, аби громадяни й самі могли контролювати незаконних забудовників. Такий підхід можна буде застосовувати у двох випадках: при виявленні самочинного будівництва або порушенні гранично допустимої висотності забудови”, – резюмував чиновник.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

Якщо таке порушення буде доведене під час перевірки, фізособа, яка виявила і повідомила про порушника, отримає 20% від сплаченого забудовником штрафу.
Що ще пропонують змінити:
  • отримання всіх технічних умов (крім газопостачання) здійснювати до прийняття в експлуатацію закінченого об’єкта будівництва. Зараз проєктування об’єкта будівництва здійснюється після отримання технічних умов на газо- водо- тепло-, електропостачання, водовідведення, зовнішнього освітлення, відведення зливових вод та телекомунікації. Строк отримання ТУ від 3 до 6 місяців (затримує процес будівництва);
  • для захисту прав власників, крім права власності на об’єкт будівництва окремо реєструвати, зокрема, кожен об’єкт всередині будівництва — квартири, офіси тощо.
  • у нотаріальній формі реєструвати попередній договір купівлі-продажу: при 100%-й купівлі реєструвати право власності на частину об’єкта будівництва з відсотковим коефіцієнтом, при купівлі на виплат — обтяження на частину об’єкта будівництва з відсотковим коефіцієнтом;
  • встановити обов’язкову сплату судового збору для всіх учасників процесу;
  • оскаржувати дії або бездіяльність суб’єктів містобудівного контролю та нагляду у суді пропонують у порядку спрощеного позовного провадження.

Довідка Finance.ua:

  • 13 березня Кабмін на виїзному засіданні проголосував за ліквідацію Держархбудінспекції. Тоді ж прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що замість ДАБІ буде створено три структури: Державна сервісна служба містобудування (дозвільні та реєстраційні функції), Держінспекція містобудування (нагляд й контроль) і Держагентство з питань технічного регулювання в містобудуванні (визначатиме параметри, ДБН, єврокоди).
  • За словами президента Конфедерації будівельників України Лева Парцхаладзе, на даному етапі реформа Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) не стимулює, а гальмує розвиток будівництва.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас