В Україні запрацював новий Реєстр будівельної діяльності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацював новий Реєстр будівельної діяльності

Особисті фінанси
1557
В Україні запрацював новий Реєстр будівельної діяльності та Публічний портал системи. Це перший етап впровадження Єдиної державної електронної системи у межах реформування галузі містобудування України.
Про це повідомляє пресслужба Кабміну.
Новий Реєстр захищений та зберігається на національному провайдері хмарних сервісів та центрів обробки даних De Novo. Відтепер кожен об’єкт буде вноситися до Реєстру з унікальним ідентифікатором. Це дозволить прив’язати до об’єкту всі дозвільні документи, містобудівну та проектну документацію, відомості про учасників будівництва, фото та іншу інформацію.
Що це дасть: за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, реєстр ДАБІ протягом багатьох років завжди був місцем корупційних зловживань. На відміну від нього, новий будівельний Реєстр перебуває виключно у власності держави. Так, уряд зможе запобігти несанкціонованому доступу до нього, внесенню некоректних даних та виникненню корупційних схем.
Переваги нового реєстру:
  • отримання даних про права власності та землю завдяки електронній взаємодії між реєстрами;
  • автоматичні перевірки, реєстр не дасть зареєструвати об’єкт, який не відповідає законодавчим критеріям;
  • можливість наносити положення об’єктів на карту та зручне їх відображення за типами;
  • також до нього інтегровано довідники та реєстри, такі як перелік атестованих осіб, об’єктів культурної спадщини та небезпечних об’єктів;
  • усі документи з самого початку будівництва і до введення в експлуатацію створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в Реєстрі.
Послуги порталу:
  • на ньому зберігатиметься актуальна статистика щодо наданих послуг, що оновлюється у реальному часі;
  • забудовники можуть отримати онлайн-консультації через чат-бот та калькулятор для визначення класу наслідків будівель.
Доступ до Реєстру:
  • працівники будівельної сфери отримають доступ до нового Реєстру через персональні електронні кабінети. Вхід до кабінету можливий лише з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП), що гарантує захист даних та фіксування усіх змін в документах
  • доступ замовників до результатів адмінпослуг, що надаються за допомогою електронної системи, згодом буде здійснюватися через електронний кабінет користувача на порталі Дія.
“Запуск Електронних послуг сфери будівництва на порталі Дія заплановано найближчим часом. Українці зможуть отримувати автоматизовані послуги у сфері будівництва для об’єктів з незначним класом наслідків (СС1)”, – повідомляють у Кабміні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас