Зменшити платіжки за опалення: українців чекає модернізація будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зменшити платіжки за опалення: українців чекає модернізація будинків

Казна та Політика
5146
Кабінет міністрів може знизити тарифи на опалення в Україні. Їх щорічно переглядають перед опалювальним сезоном, тоді ж і коригують, пояснив міністр фінансів Сергій Марченко.
Зараз ринкова ціна на газ нижча, ніж закладена в тарифі на опалення. Якщо така тенденція збережеться і восени, цифри в платіжках можуть зменшитися.
Як варіант, заощадити можна, якщо утеплити багатоповерхівку. З минулого року в Україні працює Фонд енергоефективності. Це урядова структура, яка фінансується з держбюджету і міжнародними донорами. В середньому на п’ятиповерхову хрущовку – без заміни комунікацій і вікон – потрібно 3,5 млн гривень. Фонд повертає 70% витрат.
Звичайна п’ятиповерхівка, побудована ще за радянських часів, де взимку було холодно, а влітку – жарко, після модернізації стала як термос.
При цьому в п’ятиповерхівці стали споживати майже вдвічі менше енергоносіїв. Відповідно, суми в платіжках зменшилися на 35-40% в порівнянні з попереднім опалювальним сезоном. Минулої осені – буквально за місяць – тут повністю утеплили фасад. А також модернізували систему опалення.
Таку реконструкцію вже найближчим часом будуть проводити в тисячах будинків по всій країні. З її допомогою енергомодернізацію багатоповерхівки цілком реально провести навіть для зовсім небагатих українців. Фонд повертає людям до 70% вартості всіх робіт і матеріалів. Ще частину коштів мешканцям може компенсувати місцева влада. Тому платити з власної кишені доводиться мінімум.
Звісно, власникам квартир довелося платити і самим. Сума внесків на перший погляд здається чималою – три тисячі гривень. Але її виплата розбита на багато місяців. І головне – вже цієї зими кожен мешканець став менше платити за опалення. Тобто в підсумку люди практично не відчули додаткових витрат.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше повідомлялося, що українців, які мешкають у будинках з централізованим водопостачанням, чекає черговий неприємний сюрприз. Тарифи на холодну воду будуть істотно підвищені. Таке рішення прийняла Нацкомісія з регулювання електроенергії та комунальних послуг. Борги за воду почнуть стягувати колектори.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що співпраця з МВФ в рамках нового меморандуму дозволить Україні знизити ціну на газ для населення.

Як заощадити на комуналці 2020

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас