Експерт порівняв прогнози МВФ і Кабміну щодо падіння української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт порівняв прогнози МВФ і Кабміну щодо падіння української економіки

Казна та Політика
560
Опублікований в червні погіршений прогноз Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо падіння економіки України в 2020 році до 8,2% є більш реалістичним, ніж прогнози українського уряду і Національного банку.
Таку думку під час прес-конференції висловив голова правління Інституту суспільно-економічних досліджень, колишній перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України та перший заступник міністра фінансів України Анатолій Максюта.
“Сьогодні є офіційний прогноз уряду, який передбачає реальне падіння ВВП на 4,8%, є прогноз НБУ, але я б уважніше подивився на прогноз МВФ, який він опублікував, коли був укладений новий меморандум з Україною, і цей прогноз більш реалістичний і передбачає, що економіка України в цьому році впаде на 8,2%”, – повідомив Максюта.
За його словами, серйозно відчути наслідки пандемії коронавірусу Україна зможе лише в третьому кварталі поточного року і держава повинна брати активнішу участь в економічних процесах з метою виходу з кризи. Максюта також зазначив, що на сьогоднішній день уряд, який формує економічну політику країни, не має своєї програми дій, і це викликає ряд питань, а часта зміна кадрів в Кабінеті міністрів, особливо в умовах коронакризи, негативно впливає на розробку довгострокового курсу розвитку країни і підготовку реформ.
Також голова правління Інституту суспільно-економічних досліджень підкреслив, що в цілому, Україні необхідно продовжити співпрацю з МВФ і зберегти незалежність Національного банку, а також вести постійний діалог держави з бізнесом.
У квітні Верховна Рада внесла “антикризові” зміни до державного бюджету на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже в три рази – до 298,4 мільярда гривень, або 7,5% від ВВП, Новий державний бюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття – 9,4% замість 8,1%, середньорічного курсу гривні – 29,5 за долар проти 27 гривні/долар, а також прискорення інфляції до 8,7%.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз падіння економіки України в 2020 році до 8,2% з 7,7%, які прогнозував у квітні, зазначивши, що відновлення економіки України після викликаного пандемією коронавірусу спаду до докризових показників може протривати до 2023-2024 років.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас