Роз’яснення щодо здійснення платежів у зв’язку із введенням в дію закону про фінансовий моніторинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роз’яснення щодо здійснення платежів у зв’язку із введенням в дію закону про фінансовий моніторинг

Кредит&Депозит
138
Шановні клієнти,
з 28 квітня 2020 року набрали чинності нові вимоги для здійснення платежів відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового ураження».
Нові вимоги не поширюються на більшість звичайних операцій з переказу коштів на оплату житлово-комунальних послуг, з метою погашення заборгованості за кредитом, зі здійснення податкових платежів і зборів, штрафних санкцій до бюджетів і Пенсійного фонду та жодним чином не вплинуть на можливість розрахунків картками в торгівельній мережі. Також вимоги фінансового моніторингу не поширюються на перекази готівкою в межах України, якщо сума переказу менше 5 тис. грн.
Щоб допомогти вам розібратися з нововведеннями, ми підготували відповіді на найбільш поширені питання
Чи потрібно проходити додаткову ідентифікацію?
  • Існуючим клієнтам банку спеціально проходити додаткову ідентифікацію чи подавати до банку додаткові документи не потрібно. При оформленні договору на обслуговування банк уже ідентифікував Вас, як клієнта.
  • Банк стежить за тим, щоб клієнти вчасно проходили процедуру актуалізації раніше наданих до банку даних. При необхідності актуалізації даних Ви отримаєте відповідне повідомлення. Самостійно звертатися в банк потрібно у разі, якщо відбулися зміни Ваших даних, раніше наданих до банку.
Чи потрібно надавати документи на підтвердження походження коштів?
  • Банк зобов’язаний уточнювати джерело походження коштів, якщо сума операцій складає 400 тис. грн і більше (раніше ліміт складав 150 тис. грн).
  • Звітувати про джерело походження коштів, якщо сума не перевищує 400 тис. грн не потрібно у разі, коли банк розуміє, що операції відповідають фінансовим можливостям клієнта.
Якщо сума платежу перевищує 400 тис. грн, але клієнт не може підтвердити джерело походження коштів?
  • Банк фіксує рух безготівкових коштів клієнта, а отже має часткове уявлення про його фінансову історію. На основі цих даних, а також інформації про рівень доходів, наданої клієнтом під час укладання договору на обслуговування, банк робить висновки, фінансові операції на які суми є звичними та допустимими для клієнта. Якщо банк розуміє, що сума фінансової операції відповідає фінансовим можливостям клієнта, банк схвалить операцію без додаткових документів.
Як проводити готівкові перекази через касу?
  • Щоб провести готівковий переказ, клієнту потрібно звернутися у відділення банку. При собі потрібно мати паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу.
  • Якщо сума готівкового переказу перевищує 400 тис. грн і платник не був раніше ідентифікований банком, банк зобов’язаний здійснити належну перевірку платника, в тому числі з’ясувати джерело походження коштів при здійсненні аналізу відповідності фінансової операції наявній у банка інформації про діяльність клієнта. Клієнту запропонують заповнити коротку анкету та попросять надати підтверджуючий документ (довідку про доходи, документ, що засвідчує отримання спадщини, договір купівлі/продажу тощо).
Як проводити готівкові перекази через платіжні термінали (ПТКС)?
  • Готівкові перекази через ПТКС на суму до 5 тис. грн не потребують ідентифікації платника – порядок оплати платежів у межах цього ліміту не змінюється.
Як оплачувати комунальні послуги?
  • Для тих клієнтів, які оплачували комунальні платежі та послуги зв’язку у мобільному додатку чи веб-версії онлайн-банкінгу, процедура оплати залишиться без змін незалежно від суми оплати.
  • Клієнти, які сплачували комунальні платежі та послуги зв’язку через каси банку чи термінали самообслуговування, можуть і далі продовжувати це робити – ідентифікація платника комунальних послуг не потрібна.
Як проводити безготівкові перекази?
  • Умови проведення безготівкових переказів для клієнтів ПУМБ з картки на картку, з картки на рахунок або з рахунку на рахунок ПУМБ або інших банків залишаються без змін. Ви можете зробити перекази самостійно за допомогою ПУМБ Online (веб-версії чи мобільного додатку).
Більш повно інформацію про нові правила фінансового моніторингу ми зібрали на окремій сторінці.
За матеріалами:
ПУМБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас