В Мінюсті розповіли про підводні камені реєстрації договору купівлі-продажу нерухомого майна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінюсті розповіли про підводні камені реєстрації договору купівлі-продажу нерухомого майна

Нерухомість
21199
В Мінюсті розповіли про реєстрацію договору купівлі-продажу нерухомого майна.
Про це йдеться на сторінці Міністерства у FACEBOOK
Відповідно до статті 15 Закону України «Про товарну біржу» угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню.
Угода вважається укладеною з моменту її реєстрації на біржі.
Що ж стосується договорів купівлі-продажу нерухомого майна, що укладалися з 01.01.2004, то згідно зі статтею 657 Цивільного кодексу України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.
Статтею 220 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.
Тобто зараз власник квартири, який придбав нерухомість шляхом реєстрації договору на біржі, має звернутися до суду для визнання договору купівлі-продажу дійсним.
Саме проблему з визнання договору дійсним допомогли вирішити юристи Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянці України.
Вона разом з трьома синами придбала квартиру та зареєструвала купівлю-продаж нерухомого майна на товарній біржі. Після смерті одного з синів жінка звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак їй було відмовлено на тій підставі, що ця квартира знаходиться у спільній сумісній власності, проте частку померлого договором не визначено, а сам договір не визнано у суді дійсним.
Уповноважений Центром адвокат Анатолій Осадчий підготував жінці позовну заяву про визнання договору дійсним та визначення часток у спільній сумісній власності, а також здійснював представництво інтересів у суді.
Завдяки роботі адвоката в суді було встановлено, що при укладенні зазначеного договору між сторонами було досягнуто згоди з усіх істотних умов (предмету і ціни зазначеного договору), а також відбулося повне виконання умов договору (продавцем отримано до підписання договору грошові кошти за вказану квартиру, квартира була передана покупцям, а в подальшому їхнє місце проживання було зареєстроване у вказаній квартирі).
З огляду на це суд визнав договір купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного на біржі, дійсним, а також визначив частку померлого сина у праві спільної власності на квартиру.

Довідка Finance.ua:

  • В Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України звинуватили ініціативу народних депутатів в обмеженні прав українців. Законопроєкт №3618, який регулює ці питання, вже зареєстрували у Верховній Раді.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас