Щоб відмовитись від МВФ, треба позбутися "культури кидка" - Милованов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щоб відмовитись від МВФ, треба позбутися "культури кидка" - Милованов

Казна та Політика
3280
В Україні не буде успішної економіки, поки населення і бізнес не зрозуміють культуру повернення грошей та серйозного ставлення до позики.
Про це в інтерв’ю Finance.ua розповів Тимофій Милованов — екс-міністр розвитку економіки, а зараз — Президент Київської школи економіки (КШЕ).
“У мене знайома хотіла купити квартиру у недобудові, але не наважилась, бо стільки “кидків” було – воно ж усе стоїть і не добудовується. Це той самий ризик, що ми кажемо про банкірів, які побоюються видавати кредити, бо їх не повертають. Так само люди не хочуть давати гроші”, – заявив він.
За словами ексміністра, аналогічна ситуація і для бізнесу, коли підприємець планує партнерство.
“Багато хто каже, що головна задача інвестора – слідкувати за тим, щоб тобі хоч щось повернули. І починається “вицарапування” цих грошей назад”, – розповів Милованов.
Тому важлива культура повернення грошей і розуміння того, що гроші позичені, їх потрібно віддавати вчасно і сплачувати відсотки. Поки ж цієї культури не буде, успішної економіки теж не буде, тому що гроші будуть дорогими.
“Те ж саме з меморандумом з МВФ: у нас є звичка, що меморандум підписуємо, а потім його не виконуємо. Це ж віддзеркалення тієї ж самої культури. Так, гроші МВФ дуже потрібні. Але навіщо підписувати документ, а потім не виконувати зобов’язання? Цієї “культури кидка” нам потрібно позбутися, бо вся поведінка бізнесу України пов’язана цим невиконанням зобов’язань”, – наголосив ексміністр економіки.
На думку Милованова, коли Україні почнуть довіряти, що уряд виконує те, що обіцяв, тоді будь-яким інвесторам чи українським громадянам, які будуть довіряти банківській системі, чи банкам, які будуть довіряти бізнесу, не потрібні будуть якісь зовнішні інвестори.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас