Google затвердила "зрозуміле" маркування стандартів зв'язку для Android 11 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google затвердила "зрозуміле" маркування стандартів зв'язку для Android 11

Технології&Авто
1205
Компанія Google оновила сторінку з описом нововведень і можливостей Android 11 на офіційному сайті для розробників, після чого там з’явилися візуальні індикатори актуальних стандартів мобільного зв’язку, щоб було просто розрізняти технології.
Всього Google ввела в Android 11 п’ять індикаторів: LTE – звичайний 4G LTE+ – 4G з агрегацією несучих частот 5GE – LTE Advanced Pro 5g – 5G NR, що використовує діапазони нижче 6 ГГц (Sub-6 GHz) 5g+ – 5G NR на міліметрових хвилях (mmWave). Для звичайних користувачів, які не стежать за новинами зі світу сучасних технологій, цю систему маркування не назвеш зрозумілою навіть з великою натяжкою.
Але найбільші питання до маркування 5Ge. Насправді за нею ховається технологія LTE Advanced Pro (так, привіт lifecell з її 4.5 G). І хоча стандартом LTE Advanced Pro закріплені вражаючі теоретичні швидкості до 3 Гбіт с (з агрегацією несучих), він є наступником LTE Advanced, а не 5G.
Ще в 2018 році компанія AT&T, яка є одним з найбільших стільникових операторів США намагалася перейменувати свою мережу LTE Advanced на “5G E”, і значок навіть з’явився на iPhone. Але в підсумку нічого хорошого з цього не вийшло, проти оператора було навіть подано позов. І знову-таки мимоволі згадується суперечка АМКУ і lifecell з приводу 4.5G.
У підсумку виходить, що справжній зв’язок наступного покоління – той, що відповідає специфікації 5G NR, затвердженій 3GPP в 2017 році – це 5G і 5G+. Але і в цьому випадку все досить заплутано, оскільки ці дві технології досить-таки різні з точки зору можливостей і обмежень.
“5G” передбачає використання діапазону нижче 6 ГГц – велике (радіус дії) охоплення, але приріст швидкості в порівнянні з 4G з агрегацією несучих мінімальний, тоді як “5G+” використовує хвилі міліметрового діапазону mmWave (діапазон частот від 24 ГГц до 90 ГГц) – швидкості в кілька гігабіт, але сигнал легко блокується деревами, дощем і навіть рукою.
Залишається згадати, що в Україні запуск зв’язку наступного покоління 5G планується в 2022 році, а точніше буде сказати планувався, бо строки називалися до того, як прийшов коронавірус. Позитивною новиною є те, що розширенню покриття 4G LTE поки що нічого не загрожує. Буквально днями в конфлікті між НКРЗІ та “Інтертелекомом” відбулося позитивне зрушення – оператор дослухався рекомендацій регулятора і погодився звільнити спектр.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас