Єврокомісія прогнозує безпрецедентний економічний шок через наслідки пандемії COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія прогнозує безпрецедентний економічний шок через наслідки пандемії COVID-19

Світ
882
Весняний економічний прогноз Єврокомісії (ЄК), оприлюднений в середу, обіцяє в 2020 році “рецесію історичного розмаху”.
“Європа переживає безпрецедентний з часу Великої депресії економічний шок. Масштаби рецесії і обсяги відновлення будуть нерівномірними, оскільки вони залежать від швидкості, з якою можуть скасовуватися заходи ізоляції, від значення таких послуг, як туризм в кожній (національній) економіці, і фінансових ресурсів кожної країни”, – заявив член Єврокомісії з економіки Паоло Джентілоні.
На його думку, “такі відмінності є загрозою для єдиного ринку і зони євро, але спільні і рішучі дії на європейському рівні можуть дозволити її пом’якшити”.
“Ми повинні показати себе на висоті цього виклику”, – сказав єврокомісар.
Представляючи аналіз ЄК на прес-конференції в середу в Брюсселі, він назвав шість ключових висновків, що випливають з весняного прогнозу на 2020 рік.
По-перше, за його словами, “тепер зовсім ясно, що ЄС вступив у найглибший економічний спад у своїй історії”.
Очікується, що економіка ЄС в цілому скоротиться на рекордні 7,4% в цьому році, і на 7,7% в зоні євро. Член ЄК уточнив, що це більше, ніж в 2009 році, коли скорочення склало близько 4,5%.
“У 2021 році ми очікуємо відкочування на 6,1% в ЄС і на 6,3% в зоні євро. Цього недостатньо, щоб повністю компенсувати втрати нинішнього року”, – констатував Паоло Джентілоні.
По-друге, продовжив він, і рецесія, і відновлення будуть нерівномірними. За сукупними цифрами по ЄС і єврозоні ховаються значні відмінності між країнами.
По-третє, інфляція також буде значно слабшою. “Очікується, що цьогоріч споживчі ціни значно впадуть, що відображає різке ослаблення попиту, а також різке падіння цін на нафту”, – пояснив єврокомісар.
По-четверте, безробіття буде рости, хоча політичні заходи будуть прагнути обмежувати його зростання.
“Вплив пандемії буде відчуватися на ринку праці, що покладе край десятирічному періоду поліпшень”, – попередив Паоло Джентілоні.
По-п’яте, рішучі і необхідні політичні заходи “призведуть до зростання державного дефіциту і державного боргу в 2020 році”. Реакція держав на пандемію у вигляді фіскальних заходів, спрямованих на обмеження соціального і економічного збитку, неминуче призведе до помітного погіршення державних фінансів в цьому році у всіх державах-членах, роблять висновок в Єврокомісії.
По-шосте, Паоло Джентілоні вказав на ризики для найближчої економічної перспективи через те, що економічна активність в ЄС стрімко впала приблизно на третину. Такий шок призвів до ряду потрясінь попиту, пропозиції, промислового виробництва, інвестицій, торгівлі та потоків капіталу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас