Моніторинг криптовалют в Україні відкладено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Моніторинг криптовалют в Україні відкладено

Фінтех і Картки
727
28 квітня в Україні набув чинності закон про протидію відмиванню грошей і фінансуванню тероризму, однак прописані в ньому положення про фінмоніторинг криптовалютних операцій поки застосовуватися не будуть.
Про це ForkLog заявили представники міжфракційного депутатського об’єднання (МФО) Blockchain4Ukraine.
Закон включає в себе положення про віртуальні активи (ВА) як майно, яке може бути використане для платіжних і інвестиційних цілей. Документ першим ввів у законодавче поле України термінологію криптовалютного ринку.
Протягом трьох місяців перехідного періоду, до 28 липня, Міністерство цифрової трансформації має додатково розробити порядок проведення фінмоніторингу ВА.
«Мінціфри як суб’єкт державного фінмоніторингу зараз фіналізує цей документ і проводить його узгодження з Мінфіном і Держфінмоніторингом. Після того, як Кабмін затвердить цей порядок, всі суб’єкти первинного фінмоніторингу почнуть проводити фінмоніторинг віртуальних активів», – заявили представники МФО Blockchain4Ukraine.
Паралельно учасники об’єднання спільно з Мінцифри розробляють базовий законопроект, який регулює ринок віртуальних активів в Україні, і проводять його узгодження з профільними держорганами. Очікується, що протягом двох тижнів законопроект винесуть на громадське обговорення, після чого зареєструють у Верховній Раді.
«Цей закон запускає ринок ВА, і ми сподіваємося на швидкий розгляд його парламентом, позак віртуальні активи в умовах падіння ВВП внаслідок пандемії коронавірусу можуть підтримати економіку України», – підкреслили в Blockchain4Ukraine.
Значне посилення контролю за дотриманням AML-вимог наказано в прийнятій в липні 2018 року П’ятій директиві ЄС по боротьбі з відмиванням грошей (5AMLD EU). Країн-учасниць ЄС і Україну, що йде шляхом євроінтеграції, зобов’язали впровадити відповідні правила в національні закони не пізніше 20 січня 2020 року.
У свою чергу, Група розробки фінансових заходів по боротьбі з відмиванням грошей (FATF) зажадала поширити заходи протидії відмиванню коштів на постачальників криптовалютних послуг – біржі і обмінники – до кінця червня 2020 року.
З цим і було пов’язано прийняття поправок.
За матеріалами:
Forklog
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас