Експерт назвав ризики дешевих кредитів від уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав ризики дешевих кредитів від уряду

Кредит&Депозит
1153
Дешеві кредити, які уряд Дениса Шмигаля обіцяє бізнесу, можуть породити корупційні схеми і коштувати дуже дорого всім українцям.
Про це коментарі РБК-Україна сказала аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.
Наступного тижня Кабмін планує презентувати деталі нової програми. За задумом чиновників кредитування має підтримати малий і середній бізнес, зберігши робочі місця і тим самим не залишивши людей без грошей.
“Все буде залежати від критеріїв видачі кредитів. Якою б складною не була ситуація, головний критерій видачі кредиту – це здатність бізнесу його ефективно використовувати та погасити. Не виключено, що цей інструмент може породити і нові корупційні схеми, що в сукупності з низьким рівнем погашення позик може дорого обійтися суспільству”, – зазначила Ахтирко.
Крім того, крок назустріч уряду зробив Нацбанк. У четвер регулятор прийняв рішення знизити облікову ставку відразу на 2 в.п – до 8%, давши банкам більш дешевий ресурс для кредитування. НБУ також анонсував спрощення умов щодо термінів і застав для рефінансування банків.
Як зазначається, поки невідомо, як фінустанови цим ресурсом скористаються. Ці кошти можуть піти не тільки і не стільки для кредитування громадян і бізнесу, скільки для покупки банками ОВДП, чому, втім, в уряді будуть тільки раді. Тим більше що самих лише траншів від МВФ Кабміну не вистачить, щоб профінансувати дефіцит бюджету та забезпечити в тому числі соціальні витрати скарбниці.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет Міністрів наступного тижня представить нову програму пільгових кредитів “Нові гроші”. Це буде програма пільгових кредитів зі ставкою до 3%.
  • У Мінфіні також заявили про розширення програми Доступних кредитів 5-7-9%.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас