Оплата лікарняного у період простою підприємства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оплата лікарняного у період простою підприємства

Особисті фінанси
1268
У головному управлінні Держпраці у Херсонській області повідомили, як оплачується лікарняний працівникам підприємства, на якому оголошено простій.
Простій – це зупинка роботи, спричинена відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.
Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованій особі у розмірі, який повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхових випадків, зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Це передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105.
Враховуючи зазначене, у разі якщо застрахована особа не здійснює трудову діяльність (підприємство не працює та не оформлено простій) та не нараховується заробітна плата, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.
Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (колективним договором може бути визначено вищий розмір).
Також зазначається, що допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи:
  • у відпустці без збереження заробітної плати;
  • у творчій відпустці;
  • у додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Довідка Finance.ua:

  • У Державному центрі зайнятості розповіли, яким способом можна подати документи для отримання допомоги в період карантину.
  • Уряд увів поняття часткового безробіття на період карантину, а допомога з часткового безробіття надаватиметься роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас