У Мінекономіки пояснили відтермінування земельної реформи до 2021 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономіки пояснили відтермінування земельної реформи до 2021 року

Аграрний ринок
426
Відтермінування початку земельної реформи зумовлено ​​тим, що більшість фермерів зараз не мають можливості для інвестицій.
Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький в інтерв’ю сайту Главком.
«Мова йде про відкладення набрання чинності закону (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”. – Ред.) до 2021 року. З огляду на економічну ситуацію (рецесію, кризу) це зрозуміло. Зараз можливість інвестувати має дуже обмежена кількість фермерів. Тому таке відкладення абсолютно логічне», – сказав Висоцький.
Перший етап реалізації земельної реформи передбачає, що фізичні особи в 2021-2023 роках зможуть купувати до 100 га в одні руки. Другий етап почнеться з 2024 року, коли юридичні особи зможуть купувати до 10 тис. га в одні руки. Втім, юрособи, хоч і не можуть бути покупцями земель на першому етапі, але земля може використовуватися в якості застави, зазначив заступник міністра.
Але, оскільки було прийнято відтермінування доступу на ринок юросіб, інвестування в такі довгострокові проекти, як зрошення, тваринництво, зазначив Висоцький, відкладуться, тому що для таких великих проектів потрібні значні фінанси.
«Однак мікропроекти почнуться вже з наступного року», – підкреслив він.
Чиновник нагадав, що зараз в Україні насправді є ринок землі, але він тіньовий. Хоча землі, виділені під індивідуальне сільське господарство, не продаються і їх не можна використовувати як заставу, вже реалізовано майже 1 млн га таких земель. З набранням чинності закону про ринок землі, підкреслив Висоцький, власники зможуть ці ділянки використовувати як заставу, що зможе додатково залучити в сектор близько 16-20 млрд грн.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада на позачерговому засіданні 31 березня 2020 року прийняла закон №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.
  • Зокрема, законом передбачено, що купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть тільки українці; фізичні особи зможуть купувати до 100 га землі, юридичні особи отримають право концентрувати у себе до 10 тис. га земель; розрахунок за землю – виключно безготівковий з перевіркою походження коштів; забороняється купувати землю в 50-кілометровій зоні від кордону; банки не зможуть купувати землю, тільки брати в заставу.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас