Індекс паспортів: як коронавірус вплине на безвіз між країнами в майбутньому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс паспортів: як коронавірус вплине на безвіз між країнами в майбутньому

Казна та Політика
2935
Компанія Henley & Partners опублікувала оновлений Індекс паспортів, який аналізує візовий режим 200 держав і ранжирує їх за кількістю країн, у які їм дозволений вʼїзд без віз.
Хаос із закриттям кордонів у зв’язку з пандемією коронавірусу не позначився на цифрах рейтингу, зазначають його укладачі, оскільки тимчасові заборони на поїздки змінюються щодня. Але на практиці майже половина населення світу замкнені вдома, незалежно від можливостей паспорта.
Японія продовжує утримувати першу позицію в рейтингу – вона має безвізовий доступ у 191 країну світу, хоча в реальності ця цифра буде іншою.
Перша десятка країн в рейтингу істотно не змінилася – тут розташувалися країни ЄС, Великобританія, Сінгапур, США, Австралія, Канада та ін.
Індекс паспортів: як коронавірус вплине на безвіз між країнами в майбутньому
На нижніх рядках індексу залишаються Афганістан, Ірак і Сирія.
Громадяни України можуть теоретично відвідувати без візи 129 країн світу – на одну країну більше, ніж три місяці тому (було підписано угоду про безвіз із Кувейтом). Український паспорт займає 44-е місце в глобальному рейтингу. Рівно рік тому цей показник був 128 країн – 40-е місце в світі.
Політологи У.Альтундал і О.Зарплі з Університету Сіракуз і Університету Піттсбруга вважають, що ситуація з коронавірусом може вплинути на світову мобільність в довгостроковій перспективі. Якщо раніше охорона здоров’я не бралася до уваги при укладанні безвізових угод, то стурбованість якістю медичної безпеки країни може стати новим фактором для програм щодо скасування віз, особливо для багатих і розвинених країн, економіка яких не залежить від в’їзного туризму.
Але вже очевидно, що вплив коронавірусу на міжнародну економіку буде серйозним. Гендиректор Henley & Partners Йорг Штеффен вважає, що програми отримання посвідки на проживання і громадянства через інвестиції стануть однією з небагатьох можливостей для країн отримати необхідну економічну підтримку.
Індекс паспортів компанії Henley & Partners – міжнародний рейтинг країн за рівнем свободи пересування, яку вони надають своїм громадянам. Індекс видається з 2006 року у співпраці з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA) і базується на найбільшій у світі базі туристичної інформації.
Компанія Henley & Partners також виступає в якості радника урядів різних країн при розробці та впровадженні програм громадянства або дозволу на проживання через інвестиції. Компанія Henley & Partners залучила понад $8 млрд в економіки країн по всьому світу через різні інвестиційні програми. Офіси компанії розташовані у понад 30 країнах світу, в тому числі у Великобританії, Швейцарії, Мальті, Кіпрі, Португалії, Федерації Сент-Кітс і Невіс, Антигуа і Барбуда.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас