Україна збільшила експорт агропродукції майже до $4 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна збільшила експорт агропродукції майже до $4 мільярдів

Аграрний ринок
342
Україна в січні-лютому 2020 року експортувала агропродукції на суму 3,7 млрд дол., що на 8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Про це повідомила пресслужба “Українського клубу аграрного бізнесу” (УКАБ).
Водночас імпорт агропродукції за два місяці збільшився на 16% і досяг 1,1 млрд дол.
“В цілому, зовнішньоторговельний баланс агропродовольчої продукції склав 2,6 млрд дол., що свідчить про те, що Україна є нетто-експортером цієї продукції”, – йдеться в повідомленні.
Також наголошується, що в січні-лютому 2020 року частка агропродовольчої продукції в структурі загального експорту склала 46%, в той час як частка імпорту склала лише 12%. Зокрема, на третину (або на 230 млн дол.) збільшилися поставки з України рослинної олії. “Нарощування поставок відбулося за рахунок збільшення експорту соняшникової олії на 179 млн дол. (+26%), ріпакової олії на 25 млн дол. (у 23 рази), соєвої олії на 17 млн ​​дол. (+66%)”, – йдеться в повідомленні.
Також Україна наростила поставки кукурудзи та ячменю. Крім того, збільшився експорт готової продукції за рахунок поставок соняшникового шроту на 16% (на 32 млн дол.) і сигарет на 38% (на 13 млн дол.).
При цьому експорт продукції тваринництва скоротився на 12% (або на 23 млн дол.), в основному через скорочення поставок молочної продукції на чверть. Водночас Україна збільшила зарубіжні закупівлі продукції рослинництва на 16% (або на 58 млн дол.) за рахунок цитрусових, картоплі і бананів.
Також на 17% (на 52 млн дол.) зріс імпорт готової продукції за рахунок шоколаду та кормів для тварин. Імпорт продукції тваринництва зріс на 16% (на 27 млн дол.) за рахунок закупівлі сирів, риби та вершкового масла.
Як підкреслив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон, ритмічна робота АПК в умовах карантину дуже важлива, оскільки агросектор є основним джерелом надходження валюти до бюджету країни.
“Варто зазначити, що необхідності обмеження зовнішньоторговельних операцій немає, оскільки це може негативно вплинути як на економіку країни за рахунок зменшення валютних надходжень, так і на продовольчу безпеку”, – наводяться в повідомленні його слова.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас