У Нафтогазі пояснили зниження ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нафтогазі пояснили зниження ціни на газ для населення

Енергетика
13097
Можливості зниження ціни на газ для населення на 14% з’явилась завдяки тому, що ринок природного газу в Україні наразі перенасичений.
Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв в ефірі одного з телеканалів.
“Ми вирішили знайти ринкову можливість, якщо така можливість з’явиться, зменшити ціну на газ. Про що йшла мова: ми зрозуміли, що український ринок газу зараз перенасичений природним газом, всі готувались до кризи, відмови Газпромом постачати газ, і ця підготовка перенаситила українські сховища газу. І коли незалежний оператор ГТС проводив свій тендер, тендер був дуже конкурентний і ми розуміли, що там може бути зменшення ціни у порівнянні з імпортним паритетом. Як тільки це відбулось, ми запропонували уряду і уряд погодився з цим, використати новий ціновий індикатив, український, а не європейський, який є нижчим за європейський, для встановлення ціни газу для населення”, — розповів Коболєв.
З його слів, якби на цьому тендері ціна виявилась нижчою на 15 чи 30%, вона була б нижчою на 30%.
“Таким чином, отримавши новий ціновий індикатив, ми запропонували приватним посередникам придбавати газ у Нафтогазу за ціною меншою ніж імпортна і перепродавали населенню за цією меншою ціною”, — пояснив голова Нафтогазу.
Він додав, що раніше ціна на українському ринку визначалась виключно за імпортним паритетом, і залежний від імпорту український ринок ціну імпортного паритету вважав максимально ринковою.

Довідка Finance.ua:

  • Нафтогаз зменшив вартість газу для населення на 14%.
  • У березні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становитиме 3,40 грн за кубометр (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас