Експерт розповів, чому в умовах теплої зими не знижують температуру в батареях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, чому в умовах теплої зими не знижують температуру в батареях

Енергетика
4281
Зношеність теплових мереж в Україні не дозволяє замислитися про зменшення нагрівання в батареях, і постачальники послуги змушені тримати постійну температуру, незважаючи на те, чи тепло на вулиці чи морозно.
Про це в коментарі ГолосUA повідомив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
Він пояснив, що востаннє бачив ініційовану програму модернізації системи теплопостачання ще в 2013 році. Вона передбачала заміну мереж, щоб мінімізувати втрати. На програму мало бути виділено 3 млрд євро. Однак після Майдану про програму не згадували.
«Після цього ні уряд Яценюка, ні уряд Гройсмана, ні Кабмін Гончарука аналогічних програм не пропонували, відповідно, і не збиралися реалізовувати», – констатував Юрій Корольчук.
Експерт нагадав, що зараз через аномально теплу весну можна було б задуматися про зменшення нагрівання в батареях – це дозволило б заощадити ресурс і подбати про жителів квартир, які страждають від спеки.
Однак зношеність мереж не дозволяє це зробити, і виробники послуги змушені тримати одну температуру, незалежно від погоди.
«Чим менший теплоносій, тим більше в трубах виділяється вуглекислого газу, який провокує корозію мереж і надалі пориви теплотрас», – уточнив Юрій Корольчук. Наприклад, нещодавній порив на теплотрасі на київському мосту Патона є наслідком того, що виробник тепла, з огляду на те, що потепліло, спробував знизити температуру в батареях.
«Через зношеність мереж знизити температуру через ризик поривів стає величезною проблемою. І без модернізації мереж українцям доведеться знемагати від спеки в квартирах. Незважаючи на те, що це зайва витрата ресурсу, «Нафтогаз» від цього не постраждає, адже населення в будь-якому випадку заплатить за цю, нехай і непотрібну в умовах теплої весни послугу», – підсумував Юрій Корольчук.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас