Податок на дохід від оренди сільгоспземель: що пропонують у ВР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на дохід від оренди сільгоспземель: що пропонують у ВР

Аграрний ринок
9936
Нардепи пропонують змінити правила оподаткування доходу власників сільськогосподарських ділянок.
Про це свідчить законопроєкт №3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції», зареєстрований у Верховній Раді 27 лютого.
У пояснювальній записці до документу зазначається, що в Україні є 3,6 млн власників паїв, які володіють 16,4 млн га землі. Середній розмір паю становить 4,1 га. З усіх власників паїв – 2,3 млн осіб самі обробляють свої паї та 1,4 млн осіб паї загальною площею 6,1 млн га здають в оренду.
Мета законопроєкту – створити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель с/г призначення та забезпечити рівне оподаткування доходів, одержуваних від такої землі всіма її власниками та користувачами.
Що пропонують: для цього хочуть встановити механізм оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб – власників та користувачів с/г земельних ділянок.
Рівень сплати податків з доходу від використання таких земельних ділянок хочуть встановити на рівні не нижче, ніж мінімальний розрахунковий податок.
“Це стимулюватиме до офіційного оформлення відносин оренди та праці, унеможливить приховування доходів від оренди та реалізації сільгосппродукції та ухилення їх від оподаткування, а також створить рівні умови ведення бізнесу для всіх сільгосптоваровиробників”, – зазначають автори законопроєкту.

Довідка Finance.ua:

  • 25 вересня 2019 Кабмін ініціював проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».
  • Дослідження Landlord визначило середні ціни на сільськогосподарські землі по Україні – найдорожчими будуть землі в Центральному і Західному регіонах України.
  • Фермери-орендарі зможуть придбати ділянки на пільгових умовах після запуску ринку землі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас