Єдина екологічна платформа забезпечить рівний доступ до природних ресурсів країни - Оржель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдина екологічна платформа забезпечить рівний доступ до природних ресурсів країни - Оржель

Енергетика
191
Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища планує до кінця року запустити єдину електронну екологічну платформу, що акумулює інформацію про всі природні ресурси країни.
“Ми працюємо над оцифровкою всіх даних, що дозволить всім бажаючим стати учасником процесу користування природними ресурсами, а також якісно і прозоро отримати всю необхідну інформацію про них”, – повідомив Міністр Олексій Оржель на презентації проєкту єдиної екологічної платформи.
За його словами, зараз інформація про природні ресурси є закритою або обмеженою. Це, в свою чергу, створює високі корупційні ризики при отриманні права на користування ними і обмежує інтерес інвесторів, що значно знижує доходи держави.
Крім того, відсутність системного контролю в цій сфері призводить до незаконного природокористування, констатує Оржель.
В результаті, за його словами, збитки держави, зокрема від незаконної вирубки лісових насаджень, за п’ять років склали близько 1 млрд грн. Крім цього, щорічно країна недоотримує понад 1 млрд грн через незаконний вилов риби і тіньовий оборот аквакультурних водних біоресурсів.
Як зазначив Оржель, із запуском єдиної екоплатформи доступ до природних ресурсів буде реалізовуватися виключно через відкриті аукціони.
Міністр уточнив, що платформа міститиме інформацію за наступними чотирма напрямками – надрокористування, лісова, водна та рибна галузі. За кожним з цих напрямків, зокрема, будуть доступні реєстри відповідних природних ресурсів, інструмент для отримання їх у користування, реєстри суб’єктів господарювання в напрямку, дані екологічного моніторингу та інспектування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас