У НБУ розповіли, що заважає відновленню кредитування та іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, що заважає відновленню кредитування та іпотеки

Кредит&Депозит
1835
Для відновлення масштабного кредитування бізнесу та іпотеки необхідно посилити захист прав кредиторів, реформувати судову систему і збільшувати кількість прозорих і якісних позичальників.
Про це написала перша заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.
За її словами, премія за ризик і накладні витрати при кредитуванні для банків складають в середньому від 4 до 6% річних у вартості кредиту.
“З одного боку, економіка і бізнес потребують ресурсів, банки мають достатньо ліквідності. Але з іншого – високі ризики і супутні витрати роблять кредитну ставку неприйнятною. Інша сторона проблеми – недостатня прозорість структур власності та фінансової звітності позичальників”, – написала Рожкова.
На думку НБУ, банки не хочуть приймати на себе додаткові невиправдані ризики.
“Серйозною перешкодою на шляху відновлення кредитування залишається премія за ризик. Для цього зусиль виключно банків і фінансового регулятора недостатньо.
Йдеться про судову систему, дозвільну систему та систему роботи інших державних інститутів, які повинні забезпечувати рівні правила гри, конкуренцію, прийнятний інвестиційний клімат”, – йдеться в колонці.
Результати останнього опитування банків свідчать, що саме це основна перешкода для повноцінного відновлення кредитування.
“Ще один наш пріоритет – запуск іпотеки. Минулого року ми запитали у банків: “Чому ви не кредитуєте іпотеку?” – пише перша заступниця Якова Смолія.
Три основні відповіді звучали так:
  • Мораторій на стягнення майна за валютними кредитами;
  • Незахищеність прав кредиторів;
  • Непрозорість первинного ринку житла.
За словами Рожкової, кілька кроків дозволять вирішити проблеми ринку нерухомості.
“Прозорість ринку нерухомості, в тому числі за рахунок доступу учасників ринку до держреєстрів; посилення відповідальності забудовника за порушення умов угоди; введення дієвих генпланів міст і дотримання державних будівельних норм”, – йдеться в колонці.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції за кредитами в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. За його допомогою можна швидко і комфортно обрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Обрати кредит на житло

За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас