Олександр Гладій: доступ до банківської таємниці. Що це змінює? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Гладій: доступ до банківської таємниці. Що це змінює?

Кредит&Депозит
3259
31 жовтня 2019 року Верховна Рада України внесла зміни до Закону України “Про банки і банківську діяльність”, які передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю.
Це відбулось у зв’язку із встановленням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення та необхідністю створення додаткового механізму виявлення необґрунтованих активів.
Що ж таке банківська таємниця?
Банківською таємницею є будь-яка інформація про клієнта, яка стала відома банкові при наданні банківських послуг та обслуговуванні клієнта. Зокрема це інформація щодо фінансового стану, трансакцій, відомості про банківський вклад або майно на зберіганні. Банківська таємниця поширюється також на відомості про осіб, які згодом не стали клієнтами банку або припинили користуватись банківськими послугами.
Запровадження інституту визнання необґрунтованими активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та механізмів їх виявлення через доступ правоохоронних органів до банківської таємниці відповідає світовій практиці боротьби із корупцією. Наприклад, схожий інститут працює у Великобританії, США, Австралії, Канаді, Албанії, Грузії, Італії, Ізраїлі, Ліхтенштейні, Словенії, Швейцарії, Таїланді, Філіппінах.
У зв’язку із законодавчими змінами, правоохоронні органи отримали право без рішення суду на доступ до інформації про операції за рахунками юридичних та фізичних осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть, якщо їх рахунки відкриті в інших банках.
31 січня 2020 року Національний банк України Постановою №13 упорядкував Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджені постановою Правління Національного банку України від 14.07.2006.
Що це означає на практиці для юридичних осіб та для кожного громадянина?
До внесення змін до Закону України “Про банки і банківську діяльність”, правоохоронні органи мали можливість отримати тільки загальну інформацію про банківський рахунок юридичної або фізичної особи, а для отримання більш детальної інформації, в тому числі щодо її контрагентів, їм необхідно було звертатись до слідчого судді за отриманням ухвали про тимчасовий доступ до відомостей, які становлять банківську таємницю.
За задумом законодавців, після внесення законодавчих змін правоохоронні органи, які здійснюють досудове розслідування у кримінальних провадженнях щодо незаконного збагачення, мають можливість самостійно отримати повністю всю необхідну інформацію по банківському рахунку юридичної або фізичної особи, в тому числі щодо контрагентів.
Віднині, банки зобов’язані на письмовий запит органів прокуратури, Державного бюро розслідувань, які розслідують кримінальні провадження щодо виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості, надати інформацію щодо операцій за рахунками юридичної особи, фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності або фізичної особи.
Крім того, на письмову вимогу Національного антикорупційного бюро України додатково банки зобов’язані надавати інформацію щодо рахунків, вкладів, правочинів, операцій за рахунками або без відкриття рахунків конкретної юридичної особи, фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності або фізичної особи за конкретний проміжок часу із зазначенням контрагентів.
Законодавці переконують, що внесення змін до Закону України “Про банки і банківську діяльність” не несе загрози пересічним законослухняним громадянам. Банку заборонено надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо їхні імена вказано у документах, угодах та операціях клієнта, окрім випадків, коли банківська таємниця має бути розкрита відповідно до Закону.
Чи будуть правоохоронні органи зловживати своїм правом на отримання інформації щодо банківських рахунків – питання скоріш риторичне.
Олександр Гладій, директор Юридичного агенства «Абсолют», адвокат
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас