Протипожежні капітошки дозволять авіації гасити пожежі вночі (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Протипожежні капітошки дозволять авіації гасити пожежі вночі (відео)

Технології&Авто
1260
Ізраїльська компанія Elbit Systems відзвітувала про проведення в кінці 2019 року демонстраційного випробування нового засобу пожежогасіння, за допомогою якого літаки зможуть гасити вогонь на землі з більшої висоти і в нічних умовах. Як пише Flightglobal, в основі випробуваної розробки лежать бомбочки-капітошки – тонкостінні пакетики, заповнені водою, піною або антипиреном, що лопаються при падінні на землю з висоти.
Зазначимо, що сьогодні для гасіння пожеж з повітря використовуються модифіковані вертольоти і літаки, оснащені ємностями для води. Така авіаційна техніка використовується для скидання води на полум’я. При цьому скидання має здійснюватися з висоти, яка, як правило, не перевищує 30-40 метрів. При скиданні з більшої висоти на масштабне вогнище частина води випарується в гарячому повітрі, не досягнувши мети.
Через необхідність скидати воду на вогонь з невеликої висоти пожежогасіння за допомогою авіації в нічний час заборонено через те, що в умовах темряви і задимленості льотчики можуть не помітити якийсь високий об’єкт і зіткнутися з ним. При цьому використання приладів нічного бачення не завжди ефективне, оскільки пожежа на землі може давати засвічення приладів.
Виправити ситуацію, дозволивши пожежній авіації працювати в тому числі вночі, що, як очікується, суттєво підвищить ефективність боротьби з пожежами, взялася компанія Elbit Systems. Інженери підприємства розробили виконані з біорозкладного полімеру капітошки, які заповнюються рідкими засобами пожежогасіння. Ці бомбочки, маса кожної з яких становить 140 грамів, не дають речовині випаруватися під час падіння до вогнища спалаху з великої висоти, а також перешкоджають її надмірно широкому розпорошенню.
Оскільки використання капітошок передбачає одномоментне скидання величезної кількості пелетів, ізраїльські фахівці створили також автоматичний верстат, що поміщається в стандартний 20-футовий вантажний контейнер; здатний виробляти капітошки на вимогу в обсязі до 10 тонн на годину.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас