Як може вплинути на депозити подальше зниження облікової ставки - думка банкіра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як може вплинути на депозити подальше зниження облікової ставки - думка банкіра

Кредит&Депозит
6374
НБУ має намір рухатися шляхом зниження облікової ставки, що у будь-якому разі вплине на дохідність вкладів.
Про це заявили банкіри під час круглого столу Finhub “Що буде з депозитами у 2020 році?”
Коли облікова ставка впала в жовтні, перші держбанки по черзі знизили відсотки, натомість комерційні не поспішали їх знижувати. Вони були в стадії очікування – спостерігали за ринком, чи не буде припливу клієнтів. Однак українцям, які звикли обслуговуватися в держбанках, була більш важлива надійність банку, ніж знижений ним відсоток.
“У будь-якому випадку відсоткова ставка буде знижуватися. У нас, за моїм прогнозом, депозитна ставка буде на рівні 11-12% до кінця року”, – зазначив Олег Кляпко, директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку.
За його словами, банки не підуть на різке зменшення відсоткової ставки, незважаючи на те, що сам регулятор знижуватиме її досить різко і щомісяця. Адже банки клієнтоорієнтовані і хочуть підготувати свого клієнта до цього зниження.
Банкір також вказує на важливість сегментації вкладників. За його спостереженням, вкладники старшого віку будуть готові вкладати гроші під такі відсотки. А молоде покоління, яке більше розуміє різні інструменти цього ринку, буде шукати інший вихід, зокрема вклад грошей у власну справу.
“Можливо, буде змінюватися менталітет чи, скажімо, традиційне бажання населення заробляти гроші саме на депозитних вкладах. Їх цілком можуть замінити мікро- та малий бізнес”, – припускає Кляпко.
Варто зазначити, що у свою чергу депутати пропонували звільнити депозити українців від податків (законопроєкт №2422). Проте Олег Кляпко вважає, що для вкладників цей податок, що становить 18%, не є стоп-фактором, “адже вони розуміють, за що платять і чому”.
“Я не вважаю, що приймати цей законопроект треба, бо в будь-якому випадку треба наповнювати бюджет. Якщо є благо, з якого ти отримуєш додатковий заробіток, ти повинен оплатити податок. А скасування потрібне тоді, коли економіка набере обертів, держава почне заробляти й перевиконувати бюджет. Тоді можна послаблювати всі такси”, – зазначив він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас