НБУ знизив облікову ставку через побоювання надмірного зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ знизив облікову ставку через побоювання надмірного зміцнення гривні

Кредит&Депозит
2629
Однією з причин зниження облікової ставки Національного банку України з 15,5% до 13,5% у грудні було побоювання надмірного посилення обмінного курсу. Про це йдеться матеріалах про дискусію членів Комітету з монетарної політики НБУ щодо рівня облікової ставки.
Як відзначається в матеріалах, під час обговорення всі члени КМП одностайно висловилися за більш істотне пом’якшення монетарної політики в грудні 2019 року, ніж це передбачалося прогнозною траєкторією облікової ставки.
За даними НБУ, ключовим фактором змін до інфляційної динаміки (зниження річної інфляції в листопаді до 5%) є зміцнення обмінного курсу гривні за рахунок зростання надходжень від експорту і стійкого припливу іноземного капіталу.
“За оцінкою членів комітету, пом’якшення монетарної політики стане підтримкою для економічного зростання, не перешкоджаючи стабілізації інфляції на рівні близько 5%. Однак збереження жорсткості монетарної політики може мати наслідком надмірне зміцнення обмінного курсу, що могло б зумовити виникнення дисбалансів в економіці”, – йдеться в повідомленні.
Водночас позиції членів КМП щодо розміру зниження облікової ставки розділилися. Шість членів КМП проголосували за зниження облікової ставки на 150 б.п. до 14,0%. Чотири члени КМП виступали за більш рішуче зниження облікової ставки на 200 б.п. до 13,5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас