Банкіри спрогнозували, коли НБУ може знизити облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри спрогнозували, коли НБУ може знизити облікову ставку

Кредит&Депозит
1067
Національний банк України (НБУ) може знизити облікову ставку, яка наразі складає 15,5%, в діапазоні 0,5-2,5 процентних пунктів (п. п.) у грудні, вважають банкіри.
Так, заступник директора фінансового департаменту Укргазбанку Віктор Пастернак вважає, що облікова ставка буде знижена з 13 грудня на 0,5-1 п. п.
“З урахуванням фактичної інфляції, очікувань і вимог ринку НБУ, швидше за все, піде на зниження облікової ставки. Цього разу можна очікувати зниження в межах 0,5-1 п. п. “, – сказав він.
Аналогічної точки зору дотримується і начальник відділу по роботі з інвесторами банку “Кредит Дніпро” Андрій Приходько: “В грудні вірогідне зниження облікової ставки на 0,5-1 п. п. “, – сказав він.
Такий самий прогноз озвучив і голова правління Піреус Банку Сергій Наумов. “Найімовірніше, ставка піде вниз десь на 0,5-1 п. п.”, – сказав він, додавши при цьому, що можливе зниження облікової ставки обумовлено позитивним випереджаючим трендом щодо зниження інфляції, а також необхідністю підтримати кредитування для продовження зростання економіки.
Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов вважає можливим зниження облікової ставки на поточному тижні на 1,5-2,5 п. п.
Як зазначив Блінов, в листопаді інфляція в річному вираженні різко сповільнилася до 5,1%, потрапивши практично “в яблучко” цільового діапазону НБУ, випередивши очікування і ринку, і регулятора. Це дає підстави очікувати ще одного істотного зниження облікової ставки НБУ, вважає експерт.
“Якщо раніше 100 базисних пунктів представлялися як найбільш вірогідний масштаб зниження ставки 12 грудня, то тепер це видається мінімальною можливістю для майбутнього рішення. Ми не виключаємо зниження ставки відразу на 150-250 пунктів на цьому тижні. Це залежить від того, наскільки рішучу позицію займе регулятор або все ж таки віддасть перевагу обережному підходу, відклавши частину планованого зниження ставки до наступного перегляду 30 січня”, – пояснив Блінов.
Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що облікова ставка знизиться на 1,5 п. п. в грудні.
За його словами, передумовами пом’якшення монетарних умов є стійка тенденція уповільнення інфляції. “У листопаді індекс споживчих цін знизився до 5,1% р/р вперше з березня 2014 року. При збереженні відносної курсової стабільності в грудні можна очікувати подальшого уповільнення споживчої інфляції до 4,5-4,8% р/р. Інфляція не просто увійшла в цільовий діапазон НБУ, проте впевнено підійшла до його середини з перспективою подальшого зниження”, – додав експерт.
Крім того, в числі факторів, що створюють передумови для пом’якшення монетарних умов, він назвав певний прогрес, зокрема на законодавчому рівні, в реалізації заявлених урядом структурних реформ, а також у переговорах з МВФ про нову програму фінансування.

Довідка Finance.ua

  • 24 жовтня Національний банк України знизив розмір облікової ставки в Україні до 15,5% річних.
  • 5 вересня 2019 року правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас