Голова Ради НБУ просить Раду терміново повернути під контроль правління регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ просить Раду терміново повернути під контроль правління регулятора

Казна та Політика
1053
Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин звернувся до Верховної Ради з проханням терміново внести зміни до закону про НБУ в частині скорочення повноважень правління регулятора, посилення контролю над його діяльністю.
“Ситуація, що склалася після зміни закону “Про НБУ” в 2015 році, показала: закон надав безмежні повноваження правлінню НБУ і фактично вивів правління з під будь-якого дієвого контролю… Звертаюся до Верховної Ради терміново внести зміни в закон “Про НБУ” і зробити його дійсно незалежним від будь-яких дій на свій розсуд нинішніх чи майбутніх членів правління”, – заявив Данилишин в Facebook в понеділок.
Він зазначив, що на сьогодні механізм юстирування рішень правління центробанку відсутній, як і повний контроль над витратами і доходами НБУ з боку Рахункової палати.
На думку голови Ради, правління Нацбанку “прикривається” незалежністю регулятора і ухвалює “ніким не контрольовані рішення”.
“Наслідком цієї безконтрольності є так зване “очищення банківської системи” 2015-2016 рр., що заподіяло шкоду майже 38% ВВП, різке знецінення, а потім зміцнення гривні, яке прямо порушує конституційну норму про стабільність національної грошової одиниці. А ще рішення щодо монетарної політики та облікова ставка, що базується на особистих припущеннях членів монетарного комітету, “піраміда” ОВДП та ін.”, – заявив Данилишин.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас